Back Back Nieuws

Limburgse kracht en kansen liggen in Europa

16 januari 2014
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VVV Zuid-Limburg op 15 januari 2013 in Holland Casino heeft VVV Zuid-Limburg stil gestaan bij het thema grenzeloos toerisme voor Limburg. Bijna 400 toeristische afgevaardigden uit de politiek en het bedrijfsleven waren aanwezig en zagen letterlijk dat Limburg geen uithoek van Nederland is maar zowel geografisch, qua infrastructuur en bestuurlijk het hart van Europa. ‘Het wordt tijd dat Nederland ons zo gaat zien’ aldus Anya Niewierra, directeur VVV Zuid-Limburg.

De VVV Zuid-Limburg geeft haar ‘Europese coming out’ gestalte door verder te gaan met de ingezette transnationale samenwerking tussen Toerisme Provincie Luik, Belgisch Limburg en Grünmetropole EV in Aken. Niewierra: ‘Komend jaar leggen wij het accent op internationale projecten, producten, samenwerkingen en marketing. Wij zijn er van overtuigd dat hier in de toekomst onze kansen liggen om meer buitenlandse toeristen, recreanten en zelfs inwoners aan te trekken.’

Limburg, het hart van Europa
Routenet toont aan, dat alle grote verkeersstromen over of direct langs Limburg lopen. Bijvoorbeeld de wegen van Parijs naar Berlijn, van Barcelona naar Hamburg en van Londen naar Praag. En uit de vliegroutes en de vaarwegen blijkt eveneens dat Limburg op een belangrijke as ligt. Ook ligt Limburg midden in een gebied met een hoge bevolkingsdichtheid, met Antwerpen, Brussel en Nord-Rhein-Westfalen om ons heen. Met Brussel op nog geen uur rijden, de stad waar alle belangrijke beslissingen van de Europese toekomst worden genomen. 'Door onze geschiedenis, ligging en toeristische ervaring is Limburg als geen ander in staat, om verbindingen aan te gaan in Europa'.

Europese beweging voor toerisme en Limburg essentieel
Voor de toeristische sector is de beweging naar een Europese regio essentieel. Limburg is afhankelijk van buitenlandse bezoekers en recreanten in de toekomst, om het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat, op te vangen. Met een dynamisch Europees profiel slaagt Limburg daar in. Door de enorme diversiteit aan toeristische en culturele voorzieningen in de Euregio te presenteren. Dat maakt Limburg interessanter voor het dag- en verblijftoerisme, voor bewoners en voor nieuwe inwoners. De toeristische sector kan daarbij, ook voor andere sectoren, een belangrijke rol spelen.

Europese Limburgse kansen
In de afgelopen jaren hebben de VVV Zuid-Limburg, Toerisme Provincie Luik, Toerisme Belgisch Limburg en Grünmetropole EV in Aken samen het project ‘Euregio met Smaak’ en ‘Tiger’ gedaan waarmee een slag is gemaakt in het bereiken van nieuwe touroperators in Duitsland, België en Noord-Frankrijk. Komend jaar is er ook weer veel dynamiek over de grens. 70 jaar bevrijding in en om Margraten, het Karlsjahr in Aken enzovoort. De VVV wil doorgaan met gebieden fysiek met elkaar te verbinden, nieuwe internationale product/marktcombinaties te maken, het bevorderen van communicatie tussen de grensgebieden en de oprichting van een transnationale VVV om gezamenlijke marketing mogelijk te maken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!