Back Back Nieuws

Lijsttrekkers in 3D in Nederlandse huiskamers

03 juni 2010
Die primeur gaat aanstaande zondag naar de live uitzending van het Verkiezingsgala in Paradiso in Amsterdam. De facilitaire invulling van de uitzending, die via het netwerk van Ziggo te volgen zal zijn, is in handen van United Broadcast Facilities.

Het Grote Verkiezingsgala
In het politieke programma Het Grote Verkiezingsgala gaan lijsttrekkers als Job Cohen, Mark Rutte, Femke Halsema en Alexander Pechtold met elkaar in debat. Naast de uitzending in side by side 3D via het kanaal van Ziggo zal het programma ook in 2D te zien zijn bij BNN en de digitale NOS-zender Politiek 24.

Vier 3D camera's
United Broadcast Facilities (UBF) levert voor alle partijen de faciliteiten en zorgt voor het doorgeven van de verschillende signalen. Tijdens de uitzending zullen vier 3D camera’s van UBF het debat voor Ziggo registreren. Het 3D live signaal wordt door UBF-unit United Satellite Services ge-uplinkt naar een download faciliteit bij Ziggo. Daarvandaan wordt het signaal doorgezet naar het Ziggo netwerk. BNN ontvangt van die vier 3D camera’s het linker signaal.

Vijf gewone camera's
Naast de vier 3D camera’s staan er nog vijf gewone camera’s, waarmee de live uitzending en een registratie voor BNN en Politiek 24 worden gerealiseerd. Na afloop van de uitzending worden de geregistreerde beelden van alle camera’s in de SNG van UBF gemonteerd en wordt het gemonteerde programma voor BNN direct ge-uplinkt vanaf de locatie. Om de 3D uitzending optimaal te laten verlopen zet UBF verschillende 3D Rigs in, waaronder een Switch Rig en een Element Technica Rig. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van speciale videokaarten en andere (rand)apparatuur, bij elkaar ‘glues’ genaamd. Deze glues worden gesponsord door leverancier Axon. Uiteraard is de uitzending voorzien van 5.1 surround geluid. Daarmee hebben UBF en Ziggo een tweede primeur: dat van het eerste politieke programma ter wereld dat in 3D met 5.1 surround geluid wordt uitgezonden. Om het programma compleet te maken voorziet United Graphics de beelden van de nodige graphics.
Twee regieruimtes
UBF zet voor de registratie een OBV en een SNG in. In de OBV is een tweede mixer ingebouwd, waardoor een tweede regieruimte is ontstaan. Vanuit de twee regieruimtes verzorgen twee verschillende regisseurs de uitzendingen. De SNG zorgt ervoor dat het signaal op de juiste plaats komt. Het 3D signaal wordt tevens doorgezet naar de kleine zaal van Paradiso, waar een 3D VIP ruimte is ingericht. Op 3D schermen van Sony kunnen genodigden het debat in 3D volgen. Om het programma in 3D in de huiskamer te bekijken is wel een 3D polarisatie of shutter scherm nodig.

Datum en tijd
Het Grote Verkiezingsgala is zondag vanaf 18.30 uur live te zien in 3D via digitaal voorkeuzekanaal 15 op het Ziggo-netwerk en in 2D live op Politiek 24. Later op de avond zendt BNN een gemonteerd
programma uit.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!