Back Back Nieuws

Lichtkunst en lichtdesign komen samen in GLOW festival

11 november 2010

Eindhoven staat deze week in de spotlights. In de meest letterlijke zin van het woord. De stad die faam heeft verworven door de ontwikkeling en productie van licht, is tot en met komende zaterdag het decor van lichtkunst en lichtdesign. Kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland hebben het centrum van de Lichtstad met behulp van projectie en technieken als computers, sensoren en animaties letterlijk in een ander (avond)licht gezet. Via een speciaal uitgezette kunstroute hebben de afgelopen dagen tienduizenden bezoekers de lichtcreaties kunnen beleven. 

Op initiatief van de Stichting CityDynamiek wordt dit GLOW festival voor de vijfde keer gehouden. Bijzonder om mee te maken, als buitenstaander. Voor de inwoners van Eindhoven moet het helemaal een belevenis zijn, want bekende situaties worden ineens, zodra de duisternis invalt en het lichtfestival aanvangt, in een ander perspectief geplaatst. En het mooiste is: obscure plekjes, die levenloos lijken en locaties die normaal gesproken onzichtbaar blijven (zoals de omgeving van de luciferfabriek) trekken als bij toverslag duizenden mensen, die met foto- en filmcamera’s alle lichteffecten willen vastleggen.

 

Op uitnodiging van Mark de Greeff van Evoluon Eindhoven & Groenendael PMTC (onderdeel van Philips Electronics Netherlands) baande een groep relaties zich gisteravond een weg door de Eindhovense binnenstad. Start en finish was Glow Café, in een fonkelnieuw gebouw aan de Emmasingel (de designstreet van Eindhoven) met een winkelbestemming, waarvan de derde verdieping deze week het podium is voor lichtkunst en waar Eat Drink Design verrassende en kunstige hapjes serveert (zoals soepstengels gedrapeerd met Parmezaanse ham, die er uitzien als verfkwasten).

Op de route door de binnenstad ziet het zwart van de mensen, en dat steekt mooi af tegen de vele grappige wandprojecties, die je her en der ziet. Op de Catherinakerk is bijvoorbeeld beeldmateriaal uit reclamefolders, kranten, folders en het internet geprojecteerd tot een abstracte compositie. Ook binnen in de kerk is van alles te zien, getuige een ruim honderd (!) meter lange rij. De dienstdoende pastoor kan alleen maar dromen van zo’n rij voor de diensten op zondagochtend… 

Stadhuis valt om
Fascinerend is het videoprojectie spektakel op het stadhuis. Het lijkt wel of de stenen van het stadhuis het ene moment losschieten en als een katapult naar je toegeworpen worden. Het andere moment lijkt het gebouw uit het lood te staan, of om te vallen, en ineens lijken alle lamellen te klapperen. Het gebouw waar mensen overdag emotionele documenten als paspoorten en rijbewijzen afhalen, maar waar doorgaans serene rust heerst, komt deze week ‘s avonds krachtig tot leven. Het absolute hoogtepunt qua pracht en praal is de verlichting van de winkelstraat De Demer. Honderdduizenden kleurige LED-lampjes flonkeren in een reusachtige zuilengalerij, die doet denken aan de Romaanse of Renaissancistische architectuur, ondersteund door bijpassende muziek.

Eten in de blob
Afsluitend dineert het gezelschap in de BLB, een futuristisch, transparant gebouw, gestyleerd als een rugbybal. In dit ovale gebouw verrijzen in 2011 kantoren, en om de gang naar de locatie te bevorderen, is er tot eind dit kalenderjaar een restaurant in gevestigd. Waarschijnlijk opgezet vanuit de gedachte: als-je-relaties-iets-exclusiefs-wilt-bieden, nodig-hen-dan-uit-in-een restaurant-dat-drie-maanden-bestaat. Qua marketing heel slim, en het menu (pompoensoep, kalfssukade met hete bliksem ‘new style’ en Espresso Martini) en de bediening is top.

Eindhoven staat dezer dagen in een heel ander licht. Voor wie inspiratie zoekt, kan het geen kwaad de komende dagen een bezoekje te brengen aan het GLOW festival. Dat kan tot en met zaterdagavond.

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!