Leiden, een onverwachte hoeveelheid en diversiteit aan bezienswaardighedenLeiden, een onverwachte hoeveelheid en diversiteit aan bezienswaardigheden
Back Back Locaties

Leiden, een onverwachte hoeveelheid en diversiteit aan bezienswaardigheden

08 oktober 2019

Stel: je wilt een evenement organiseren voor een opdrachtgever of voor alle medewerkers van je bedrijf. En stel dat je nu eens niet als alle anderen naar de grote trekpleisters van Amsterdam wilt gaan. Welk alternatief is er dan? Dat hoef je het Leiden Convention Bureau maar een keer te vragen: Leiden natuurlijk! Geboorteplaats van Rembrandt, dertien fantastische musea op loopafstand van elkaar, meer dan 25 kilometer grachten met historische panden en diverse evenementenlocaties en -organisaties. Waar wacht je nog op?

  • Rijksmuseum Boerhaave
    Rijksmuseum Boerhaave
  • Pieterskerk - Foto: Kees Hummel
    Pieterskerk - Foto: Kees Hummel
  • Stadsgehoorzaal
    Stadsgehoorzaal
  • Workshop met Erik Peekel
    Workshop met Erik Peekel
  • Boutique Hotel Steenhof Suites
    Boutique Hotel Steenhof Suites
  • Kasteel Oud Poelgeest
    Kasteel Oud Poelgeest
  • Museum De Lakenhal
    Museum De Lakenhal
  • Hortus botanicus
    Hortus botanicus

Yvonne Kret en Christianne Jaeger van het Leiden Convention Bureau zijn trots op hun stad. Vol vuur kunnen zij vertellen over al het moois, leuks, interessants en lekkers dat Leiden te bieden heeft, maar vaak ook huren zij daar gespecialiseerde partners voor in, zoals recent, toen zij een twaalftal Belgische eventmanagers gedurende twee dagen langs een aantal hoogtepunten van Leiden gidsten.

Boerhaave en van Leeuwenhoek

‘De stadswandeling begon bij het Rijksmuseum Boerhaave,’ begint Yvonne, ‘dat is uitgeroepen tot het Europese Museum van het jaar 2019. Het museum heeft deze titel ontvangen vanwege het innovatieve en interactieve tentoonstellen van de collectie van Nederlandse ontdekkingen uit de wetenschapsgeschiedenis, zoals de eerste microscoop, ontworpen door Antoni van Leeuwenhoek.’ ‘Niet alleen de collectie van het museum is zeer de moeite waard,’ vult Christianne aan, ‘ook de catering is van hoge kwaliteit. Tijdens het bezoek van onze zuiderburen verzorgde Homemade Catering een fantastische lunch met louter streekproducten. Deze viel zeer in de smaak bij zowel de Vlaamse als Waalse eventmanagers.’

Wandeltocht langs historische hoogtepunten

Buiten het museum nam Marike Hoogduin het gezelschap vervolgens mee langs een aantal historische hoogtepunten van Leiden, zoals de uit de 11e eeuw daterende en door de Nieuwe en Oude Rijn omsloten Burcht, de nabijgelegen Hooglandse Kerk en het Leiden American Pilgrim Museum. Via de plek waar Jan Steen woonde en het atelier waar Rembrandt zijn eerste schilderlessen kreeg, leidde Marike het gezelschap naar de imposante Pieterskerk, een kerk die uitermate geschikt is voor congressen of andere grote evenementen, zoals de jaarlijkse Scratch Muziekdagen maar sinds kort ook de Mayflower Escaperoom huisvest.

'De deelnemers hebben ervaren hoe het is om een workshop in de plenaire zaal van de Stadsgehoorzaal te krijgen'

Stadsgehoorzaal en wijnproeverij

Slecht drie minuten wandelen van de Pieterskerk ligt aan de Breestraat de Stadsgehoorzaal, een stijlvolle congreslocatie met diverse zalen die, in combinatie met de Leidse Schouwburg, naast een plenair programma ook voldoende mogelijkheden biedt voor workshops, breakouts, postersessies, beursvloeren en catering. ‘De deelnemers hebben ook ervaren hoe het is om een workshop in de plenaire zaal van de Stadsgehoorzaal te krijgen,’ vervolgt Yvonne. ‘Erik Peekel van Aaaaha! Bureau voor Live Communicatie verzorgde een workshop over hoe je succesvol deelnemers voor je evenement moet uitnodigen en het ‘no show’ percentage kunt beperken.’ ‘En omdat je niet de hele dag eventlocaties kunt bekijken’, vertelt Christianne, ‘sloten we de wandeling smakelijk af met een wijnproeverij in het Boutique Hotel Steenhof Suites.’

Kasteel Oud Poelgeest

De dag werd in stijl afgesloten met een diner in het uit 1640 daterende kasteel Oud Poelgeest. Dit kasteel, dat regelmatig het decor was van de verhalen en romans van Jan Wolkers, was ooit eigendom van professor Herman Boerhaave (arts, hoogleraar en rector magnificus van de Leidse Universiteit én de man van het naar hem genoemde museum) en biedt nu onderdak aan negen stijlvolle ontmoetingsruimtes, een wijnproefbar en een schitterende patio met uitzicht op de vijver.

Verrassend perspectief vanaf het water

De tweede dag van de ontdekkingstocht door Leiden - Leiden heeft niet voor niets de bijnaam ‘Stad van Ontdekkingen’- begon met een rondvaart door grachten van de historische binnenstad, georganiseerd door De Leidse Rederij. Vanaf het water van onder andere het Rapenburg, de Vliet en De Nieuwe Rijn kregen de bezoekers een verrassend perspectief op de eeuwenoude gevels van de vele grachtenpanden en de uitgebreide singelparken.

Het verbouwde museum De Lakenhal

Vanwege de vele grachten is bijna ieder museum vanaf het water te bereiken. Zo ook Museum De Lakenhal aan de Oude Singel. Dit museum, met het beroemde drieluik ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden en vele schilderijen van Leidse meesters als Rembrandt, Jan Steen en Floris Vester, is in juni 2019 heropend na een ingrijpende verbouwing van twee jaar, waardoor de collectie nog beter haar recht komt. Het museum biedt ook genoeg mogelijkheden voor bijeenkomsten, waaronder een prachtig atelier, in te zetten voor workshops.

Het Belgische gezelschap kreeg de gelegenheid om een workshop ‘Stroopwafels maken’ te volgen

Workshop stroopwafels maken

Denk je aan Nederland, dan denk je aan typische lekkernijen als bitterballen en stroopwafels. Daarom kreeg het Belgische gezelschap de gelegenheid om bij Dutch Food Concepts een workshop ‘Stroopwafels maken’ te volgen. Deze workshop blijkt een smakelijke toegevoegde waarde aan elk (internationaal) event. De eventmanagers lieten zich deze lekkernij goed smaken!

Hortus botanicus en bijzondere lunchingrediënten

Het tweedaagse bezoek aan Leiden werd afgesloten met een bezoek aan de Hortus botanicus Leiden uit 1590, de oudste botanische tuin van Nederland. De entree naar de Hortus is op zich al een belevenis. Vanaf het Rapenburg liep het gezelschap langs het Academiegebouw van de Universiteit en door een poort naar de tuin, waar een bloeiende oase van rust de gasten verwelkomde. Ook werd het gezelschap getrakteerd op een fantastische lunch, verzorgd door Van der Linde Catering, de in-house catering van de Hortus. De Hortus heeft duidelijke invloed op het bedrijf, de gerechten en ingrediënten. Zo was het dessert een prachtig eetbaar bloempotje van bloemen en chocolade.

Onverwacht aanbod

De dagen vielen zeer in de smaak bij de Belgische eventmanagers. Bijna unaniem waren zij verrast door de ‘eventlocatiedichtheid’ die Leiden te bieden heeft. Zoals een deelnemer het passend verwoordde: ‘Leiden biedt een enorme en onverwachte hoeveelheid en diversiteit aan bezienswaardigheden, ongekend voor zo’n relatief kleine stad. Wat het hier zo leuk maakt, is dat je in Leiden alles lopend kunt bereiken en dat de stad zo rustig en vriendelijk is! Leiden is voor ons zeker een alternatief voor Amsterdam geworden!’

Door > Rob van Hilten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!