Laser Forum verlicht kunstproject Connecting LightLaser Forum verlicht kunstproject Connecting Light
Back Back Nieuws

Laserforum verlicht kunstproject Connecting Light

06 december 2018

Groene laserstralen verbinden vijf hoge gebouwen in de nachtelijke hemel van de grensstreek Venlo-Nettetal. Een tweetalige app leidt fietsers en wandelaars langs negenentwintig verrassende plekken aan beide zijden van de grens. Het kunstproject Connecting Light  is begonnen!

De avondlijke stralingstesten van Laserforum in november zorgden al voor tientallen reacties van verontruste burgers in regio Venlo. Ook de komende weken zal menigeen verbaasd omhoog kijken naar de heldere, groene lichtlijnen in de lucht. Laserstralen leggen een grensoverschrijdende verbinding tussen vijf markante gebouwen. Ze zijn onderdeel van het kunstproject Connecting Light en symboliseren de veelzijdige, vreedzame activiteiten van mensen in grensgebieden die lang geleden vijandig tegenover elkaar stonden. Een fiets- en wandelroute legt een corresponderend netwerk van verbindingen tussen interessante locaties en zorgt voor een onvergetelijke live ervaring. Connecting Light is op 1 december de lucht ingegaan en dooft zijn stralen op 13 januari van het nieuwe jaar.

De vijf hoofdgebouwen zijn:

  • Innovatoren Blerick
  • Stadskantoor Venlo
  • Molenbossenflat Blerick
  • Schoorsteen Wienerberger Tegelen
  • St. Clemenskerk Kaldenkirchen

Nieuwe beleving

Wie de grensregio eens in een ander licht wil zien, zal tijdens de ongeveer zeventien kilometer lange fiets- en wandelroute veel kennis vergaren over bijzondere plekken, via onderwerpen als geschiedenis, architectuur, kunst, natuur en volksverhalen. De route kan ook in delen worden afgelegd. Een tweetalige app (IOS en Android) biedt informatie en historische verhalen over de geselecteerde 'points of interest' en wijst de fietser en wandelaar de weg langs de groene luchtlijnen. Ook een tweetalige website biedt achtergrondinformatie, inclusief een agenda met deelactiviteiten.

Een intensieve samenwerking

Sinds eind 2016 zijn Kunstenaar Suzanne Berkers en Stichting het Raam als initiatiefnemers zeer betrokken in de vormgeving én realisatie van hun visie. Met als gevolg dat ze destijds ook al vroeg de expertise van Laserforum ingeschakeld hebben. Laserforum is uitvoerend producent in dit project én was van begin af aan al gefascineerd door het 'grensoverschrijdende' idee. De kunstenaar wil namelijk met dit project een signaal afgeven: 'Wij zijn deel van een groter geheel en kunnen niet bestaan zonder elkaar. Het landschap is een dynamisch gebied met een infrastructuur van bruggen, gebouwen, wegen en spoorwegen. Een gebied met verleden, heden en toekomst dat verandert met de tijd. Connecting Light gaat een dialoog aan met de omgeving. De verstilling van de lijn is in zijn statische verschijning een tegenhanger van ons drukke bestaan.' Als toeschouwer word je deel van het kunstwerk. Het verandert je perceptie van de ruimte om je heen.

Fotocredits > Wim van Groenendaal

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!