Landgoed De Horst: ideale context voor persoonlijke ontwikkelingLandgoed De Horst: ideale context voor persoonlijke ontwikkeling
Back Back Locaties

Landgoed De Horst: ideale context voor persoonlijke ontwikkeling

15 juni 2017

Vergaderen, trainen, brainstormen, leren. Waar kan dat beter dan in een omgeving die daar helemaal voor is ingericht? Landgoed de Horst in Driebergen biedt zo'n context. Rust en ruimte, natuur, kunst, poëzie en een verfijnd foodconcept scheppen de ideale omstandigheden om de geest vrij te maken en de hersenen scherp te houden.

Landgoed De Horst is eigendom van opleidingsinstituut de Baak, dat ook een vestiging heeft in Noordwijk aan Zee. Het landgoed in Driebergen, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, is 24 hectare groot. De helft van het terrein is bos, de andere helft is ingericht met faciliteiten om leergierige mensen verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling of in hun organisatie.

Wandelen over de route van de menselijke geest

Een statig landhuis, diverse paviljoens in verschillende bouwstijlen, een duurzaam hotel op palen, een modern theater dat in de grond is verzonken. Het verbindende pad tussen al deze locaties is de Learning Lane, een pad dat alle kanten op kronkelt; zo gaat het menselijk leerproces immers ook. Bij elke locatie vermeldt een groot sandwichbord welke bijeenkomst er plaatsvindt. Op de achterkant van elk bord staat een gedicht, dat tot nadenken stemt, inspireert of verrast.

In de verte twee bouwketen, die dienst doen als 'coachketen', voor één-op-één gesprekken. In enkele eikenbomen bevindt zich kunst, in een reusachtige beuk hangen twee schommels waarin enkele congresgangers tussen de sessies door even ontspannen.

'In onze filosofie is de leercontext een essentieel onderdeel van het leerproces', vertelt Tanja Kivits, Yieldmanager van Landgoed de Horst. 'Een optimale leeromgeving heeft een positieve invloed op het leerproces. Door allerlei faciliteiten en door onze flexibiliteit proberen we gasten zoveel mogelijk te ontzorgen.'

Binnen = buiten

Tanja Kivits gaat voor in een rondleiding, die start in het negentiende eeuwse Landhuis. Ze spreekt niet van 'zalen', maar van 'leerruimtes'. Zodra ze de deur van de eerste de beste leerruimte opent, begrijp je meteen waarom. Het blijkt de 'kinderkamer'. De ruimte is ingericht door kunstenaars en lijkt in niets op een standaard vergaderzaaltje: pasteltinten blauwe muren, een vergadertafel in de vorm van een ronde tafeltennistafel, diepzinnige dichtregels in raamletters, gordijnen van paardenhaar, uitgehakte silhouetten in de wanden, een vloer als in een sporthal.

Voor deze leerruimte geldt wat voor elke ruimte op Landgoed de Horst geldt: binnen = buiten. Grote raampartijen bieden een blik op de blauwe lucht en de uitbundig in bloei staande natuur. De meeste ruimtes hebben tuindeuren, zodat een bijeenkomst die binnen begint, bij mooi weer, altijd buiten voortgezet kan worden. Regelmatig zie je deelnemers aan een sessie buiten rondlopen. Even een frisse neus halen, een werkopdracht in de natuur uitvoeren of de geest activeren; het brein werkt immers het beste bij lichaamsbeweging.

  • Landgoed de Horst - Theater Maitland
    Landgoed de Horst - Theater Maitland
  • Landgoed de Horst - Theater Maitland
    Landgoed de Horst - Theater Maitland
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst
  • Landgoed de Horst - Eb  en Vloed
    Landgoed de Horst - Eb en Vloed
  • Landgoed de Horst - Eb en Vloed
    Landgoed de Horst - Eb en Vloed
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst
  • Landgoed de Horst
    Landgoed de Horst

Vliegende schotel, verzonken in een kuil   

Via de Learning Lane kuieren we naar Theater Maitland, vernoemd naar de oprichter van de Baak. Een prachtig, modern geoutilleerd theater, dat in 2012 de deuren opende. Inmiddels denk ik op elke verrassing voorbereid te zijn, maar het blijkt toch een heel anders-dan-anders theater: niet bestemd voor theatervoorstellingen, maar ingericht voor presentaties. Theater Maitland is ontworpen als een soort vliegende schotel, die half in de grond is verzonken. Toch heb je nergens het gevoel 'onder de grond' te zitten. Sterker nog: overal stroomt het daglicht naar binnen. Nog meer architectonische details: in de theaterzaal zijn de tribunes in Lagerhuisopstelling uitklapbaar (capaciteit 275, maar zelfs vanaf 100 personen heb je het gevoel in een volle zaal te vertoeven) en de wand die de lobby scheidt van de theaterzaal, kan ingeschoven worden, waardoor het daglicht aan alle kanten rondom het ronde theater schijnt. Nog een verrassing: doordat het theater verzonken lijkt in een kuil, kun je aan de achterkant het schuine dak betreden en op de natuurlijke zitjes genieten van het uitzicht. Een gebouw dat spreker, publiek en natuur met elkaar verbindt.

Zo biedt elk gebouw en paviljoen op het terrein een verrassing: van de moderne congreslocatie BlauwGedicht met z'n vele licht en ruimte tot de kleinschalige belevingshotels Eb en Vloed.

Zoveel is zeker: bij Landgoed de Horst is heel goed nagedacht over de juiste setting om de intellectuele en persoonlijke ontwikkeling alle ruimte te geven.J

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!