Lancering routekaart voor toegankelijke festivalsLancering routekaart voor toegankelijke festivals
Back Back Nieuws

Lancering routekaart voor toegankelijke festivals

07 januari 2021

Om mensen met een beperking gelijkwaardiger te laten deelnemen aan festivals, heeft het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie in co-creatie met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en (ervarings)deskundigen met een verschillend type beperking de routekaart voor toegankelijke festivals ontwikkeld. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals beter toegankelijk te maken. De routekaart wordt op 14 januari 2021 gepresenteerd aan de festivalbranche bij Eurosonic Noorderslag

De routekaart

Zodra er weer festivals georganiseerd kunnen worden, kan de routekaart door zowel grote als kleine festivalorganisatoren gebruikt worden. De routekaart is online te vinden en is primair gericht aan organisatoren. De website is daarnaast ook gericht aan gemeenten en bezoekers met een beperking. 

VN-verdrag Handicap

Met de adviezen uit dit instrument kan de toegankelijkheid meebewegen met de signatuur van een festival. De adviezen gaan over bezoekers die een lichamelijke-, zintuiglijke-, mentale- en/of verstandelijke beperking hebben en/of mensen met een chronische ziekte. Het Themanetwerk Festivals en Evenementen komt met dit initiatief tegemoet aan de implementatie van het VN-verdrag Handicap. 

Het Themanetwerk

De Coalitie voor Inclusie, een netwerkorganisatie die werkt aan een inclusieve samenleving, en Marianne Dijkshoorn, adviseur toegankelijkheid en auteur van het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ zijn in het voorjaar van 2019 gestart met het vrijwillig initiatief van het Themanetwerk Festivals en Evenementen. In het kernteam van dit themanetwerk zitten ervaringsdeskundigen met een verschillend type beperking die samen met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten en belangenorganisaties, streven naar een voor iedereen toegankelijk festivallandschap.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!