22 januari 2016

Kunstwerk Romeinse legionair wijst Archeon de weg naar de toekomst

Rubrieken

Een acht meter hoog silhouet van een Romeinse legionair siert sinds kort de N11 ter hoogte van Alphen aan den Rijn. De soldaat staat symbool voor de grens van het oude Romeinse rijk en visualiseert het Romeinse verleden in de regio. Het beeld, dat door de inwoners van Alphen aan den Rijn is gedoopt tot Julius Albanianus, is geplaatst door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Alphen aan den Rijn en Archeon. De onthulling van het kunstwerk is ook de opmaat voor een aantal uitbreidingsplannen van Archeon.

Het silhouet van de Romeinse legionair symboliseert de Limes. Dat is de grens van het Romeinse Rijk, die zich uitstrekt over heel Europa en delen van Azië en Afrika. Alphen aan den Rijn lag vroeger aan deze grens. ‘De Limes is een groot archeologisch monument,’ vertelt Jack Veldman, directeur van Archeon. ‘Ons deel van deze rijksgrens, de Neder-Germaanse Limes, staat op de lijst om in 2020 genomineerd te worden voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Centraal in dat proces staat de visualisatie van deze grens.’

Het beeld van de Romeinse legionair is gemaakt van cortenstaal en is gesitueerd op de hoek van een geluidswal. De Romeinse soldaat is te zien vanaf beide rijrichtingen en is bereikbaar vanuit de woonwijk Kerk en Zanen. Het schild van de legionair is als uitzichtpunt te beklimmen. Om het nieuwe Limes icoon een passende naam te geven, is er een actie gehouden. Ruim 500 personen en scholen kozen uit vier namen hun favoriet. Daar rolde de naam Julius Albanianus uit. Deze naam verwijst zowel naar de keizerlijke familie (Julius) als naar Alphen aan den Rijn in de Romeinse periode (Albanianus).

Het kunstwerk is onthuld door de gedeputeerde Janssen van Zuid-Holland en wethouder Van Velzen van Alphen aan den Rijn. Onder begeleiding van een groep Romeinse soldaten en burgers beklommen zij de geluidswal, waar zij de Romeinse goden via een orakel om advies vroegen. Hieronder is de onthulling van het kunstwerk te zien.

Uitbreiding grondgebied Archeon en Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum
Het silhouet van de Romeinse legionair past bij de naderende erkenning van de Neder-Germaanse Limes door UNESCO. Dat zou een grote economische impuls betekenen voor het toerisme en de recreatie langs deze oude Romeinse grens. Archeon speelt daar op in met plannen voor uitbreiding van het museumpark. ‘Sinds november 2015 heeft Archeon officieel de status van een museum,’ vertelt Jack Veldman. ‘De komende vier jaar willen we het grondgebied van het Archeon Museumpark uitbreiden en een Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum realiseren.’ De plannen zijn in een vergevorderd stadium, maar moeten officieel nog goedgekeurd worden door de gemeente en provincie.

Zakelijke events in Archeon
In Archeon kunnen bezoekers de geschiedenis van Nederland ervaren vanaf het Mesoliticum (6.000 jaar voor Christus) tot aan de Middeleeuwen (1350). In de liefst 43 authentieke reconstructies van gebouwen uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen vinden ook regelmatig bedrijfsevenementen plaats. Het Middeleeuws klooster, de Romeinse Herberg en het Romeinse Badhuis zijn volledig geoutilleerd als restaurant en zalencentrum. Hierin zijn feesten mogelijk tot 1.250 personen, diners tot 500 personen en plenaire vergaderingen tot 350 personen. Daarnaast zijn er tien zalen voor subsessies. De Romeinse Arena heeft een capaciteit van 1.750 personen en het Toernooiveld van 900 personen. In Archeon zijn events en beurzen mogelijk van 20 tot 5.000 personen.