Kosten zakenreizen en evenementen blijven hoogKosten zakenreizen en evenementen blijven hoog
Back Back Nieuws

Kosten zakenreizen en evenementen blijven hoog

14 augustus 2023

De kosten van zakenreizen en evenementen zullen in de rest van 2023 en in 2024 hoger oplopen, hetzij in een veel gematigder tempo dan de uitzonderlijke stijgingen in 2022. Dit blijkt uit de 2024 Global Business Travel Forecast, onlangs gepubliceerd door CWT; de specialist op het gebied van zakenreizen en vergaderingen, en de Global Business Travel Association (GBTA); 's werelds grootste brancheorganisatie voor zakenreizen.

Stijgende brandstofprijzen, arbeidstekorten en uitdagingen in de toeleveringsketen, in combinatie met een roodgloeiende vraag, zorgden ervoor dat de prijzen in 2022 omhoog schoten - meer dan in de prognose van vorig jaar werden geschetst.

Vluchten

De wereldwijde gemiddelde ticketprijs (ATP) van vluchten geboekt voor zakenreizen is in 2022 dramatisch gestegen, met recordprijsstijgingen. De ATP steeg met 72,2% op jaarbasis. Hoewel de vraag zich sterk heeft hersteld met passagiersaantallen die snel het niveau van vóór de pandemie naderen, voornamelijk gedreven door de opgekropte vraag naar vrijetijdsreizen, blijft de capaciteit van luchtvaartmaatschappijen beperkt door arbeidstekorten en problemen met de toeleveringsketen.

Hotel

Net als ATP's voor vliegreizen overtrof het wereldwijde gemiddelde dagtarief (ADR) voor hotelboekingen eerdere voorspellingen en steeg het met 29,8% op jaarbasis. De bezettingsgraad is hoog geweest, maar dat geldt ook voor de kosten van arbeid, energie en eten en drinken.

Vergaderingen en evenementen

Persoonlijke ontmoetingen en evenementen zijn robuuster hersteld dan velen hadden verwacht. Klantenwerving en het opbouwen van relaties zijn belangrijke bedrijfsdoelen die niet gemakkelijk virtueel kunnen worden uitgevoerd. Er is ook een uitzonderlijk sterke vraag naar incentivereizen, omdat bedrijven werknemers willen motiveren en belonen. CWT Meetings & Events heeft zelfs gezien dat deze reizen langer en frequenter worden en verwacht dat de trend zal voortzetten. Doorlooptijden voor evenementen blijven kort in deze post-pandemische wereld. Organisatoren moeten nu echter naar 2024 kijken met een planningscyclus van 12 maanden als ze de prijzen op een redelijk niveau willen houden.


Lees hier het volledige rapport. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!