Koninklijke opening voor Depot Boijmans Van Beuningen Koninklijke opening voor Depot Boijmans Van Beuningen
Back Back Nieuws

Koninklijke opening voor Depot Boijmans Van Beuningen

14 oktober 2021

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 5 november Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is momenteel gesloten vanwege een grootschalige renovatie en vernieuwing en opent naar verwachting in 2028. Ook de kunstdepots in de museumkelders waren niet meer van deze tijd; onveilig, overvol en gedateerd. De kunst werd daarom voor de sluiting in 2019 al opgeslagen in vijf externe depots. Het bleek geen optie om de kostbare collectie van ruim 151.000 kunstwerken opnieuw te bewaren onder het museum. De enige oplossing was een extern depot. In Depot Boijmans Van Beuningen worden de kunstwerken opgeslagen voor het oog van de bezoeker die een blik krijgt achter de schermen van de museumwereld en ervaart wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een waardevolle kunstcollectie. Musea wereldwijd tonen doorgaans slechts zes tot tien procent van hun collecties. De overige ruim negentig procent ligt opgeborgen. Rotterdam breekt met deze traditie van verbergen en maakt de gehele kunstcollectie transparant voor het publiek onder één dak.

Duurzaam gebouw

Het spiegelende depot in het Museumpark is ontworpen door MVRDV en is een duurzaam gebouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van zonne-energie en wateropslag. De buitenkant van het depot bestaat uit 1664 spiegelpanelen die het museum en de binnenstad van Rotterdam weerspiegelen.

Koninklijk bezoek

De Koning opent het Depot, waarna het gebouw en de collectie toegankelijk worden voor de eerste groepen bezoekers. Vervolgens krijgt hij een rondleiding langs onder meer de houtwerkplaats, het schilderijendepot, een restauratieatelier, studiezalen en een particuliere collectie. Tevens spreekt hij met medewerkers van Boijmans Van Beuningen, de architecten van het gebouw en overige gebruikers van het pand.

Samenwerking

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.

 

Foto: Ossip van Duivenbode -  Depot Boijmans Van Beuningen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!