Koningin Máxima opent Social label Lab in Den BoschKoningin Máxima opent Social label Lab in Den Bosch
Back Back Nieuws

Koningin Máxima opent Social label Lab in Den Bosch

12 april 2018

Koningin Máxima opent dinsdag 15 mei het Social label Lab. In het Werkwarenhuis in Den Bosch is in een oude fabriek een nieuwe ruimte ontwikkeld; de werkplek voor ontwerpers en makers, conceptstore voor de designproducten van Social label. Een lab voor een andere kijk op werken, leren en meedoen via de kracht van design en communicatie. 

Social label 

Vanuit het Social label Lab wordt gewerkt aan de Social label collectie en community. Hier wordt geëxperimenteerd voor sociale vernieuwing. Publiek kan ook winkelen in de monumentale conceptstore verdeeld over twee verdiepingen met werk-units gemaakt van herbestemde graansilo’s en watertorens.

Over Stichting Social label 

Stichting Social label (2014) is opgericht door ontwerpers Petra Janssen (Studio Boot) en Simone Kramer (C-mone). Zij ontwerpen arbeid op maat, design met betekenis, waardoor mensen aan de zijlijn meedoen en trots ontlenen aan de producten die zij maken.

Design works

‘Design Works’ (2017) is de titel van het boek dat zij maakten voor ontwerpers, bestuurders, wetenschappers, onderwijs en ondernemers. Een pleidooi om via de kracht van design en communicatie de alsmaar groter wordende tweedeling in onze maatschappij te verkleinen. 

Aangesloten ontwerpers

Momenteel zijn 12 ontwerpers aangesloten (o.a. Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Dick van Hoff, Edwin Vollebergh, Borre Akkersdijk en Roderick Vos). Social label is een groeiende beweging van mensen die streven naar een sociaal duurzame, inclusieve economie. Want een economie die de samenleving verbetert, laat namelijk niemand aan de kant staan. Sterker gezegd: 'Het is de enige manier waarop ontworpen mag worden', zei Jordan Hruska, journalist voor onder andere The New York Times en The Economist naar aanleiding van de Social label-expositie in Milaan vorig jaar.  

Verbouwing Social label Lab 

De nieuwe plek voor Social label spreekt tot de verbeelding. Stichting Social label heeft met steun van Rabobank Foundation de transformatie van de oude fabriek naar een eigentijds lab/ conceptstore in gang gezet. Ontwerper Piet Hein Eek werd gevraagd voor de architectuur en ontwerper Edwin Vollebergh (Studio Boot) deed de inrichting. Architectuur: ‘Wij willen met één ingreep het gebouw een heldere structuur geven die in één oogopslag te begrijpen is en waarmee ruimte wordt geboden aan de gewenste organische groei en verdere invulling van het monumentale pand’, Piet Hein Eek, architectenbureau Eek en Dekkers.

Inrichting

Door helder kleurgebruik en eigenzinnige oplossingen ontstaat er een landschap waarin de designproducten van Social label goed tot hun recht komen. Een fris statement, een herontwikkeling van een voormalige machinekamer tot een volwaardige nieuwe conceptstore en creatieve werkplaats’, Edwin Vollebergh (Studio Boot). 

Doen, denken, onderzoeken en communiceren

Initiatiefnemers Social label: ‘Ontwerpers hebben veel tools in handen om meer te kunnen betekenen. Van doen, denken, onderzoeken tot communiceren. Samen met diverse mensen, multidisciplinair. Op naar een maatschappij waar iedereen ertoe doet en respect heeft voor wat hij maakt en wie hij is’,
 Petra Janssen (Studio Boot) en Simone Kramer (C-mone). 

Opening is kroon op het werk

De opening van het Social label Lab en de komst van Koningin Máxima is een kroon op het werk van Social label en iedereen die meedoet. Dit wordt gevierd in de ochtend met betrokken werkplaatsen en ontwerpers. 

Kijk voor meer informatie op de website

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!