#Komkommercolumn - Een simpel lijntje#Komkommercolumn - Een simpel lijntje
Back Back Column

#Komkommercolumn - Een simpel lijntje

16 augustus 2018

Marga Groot Zwaaftink van Commgres en nieuw lid van het EventDesignCollective gaf in een eerdere komkommer kolom al aan dat ze ging leren tekenen tijdens dit zomerreces. Vandaar in deze komkommer kolom mijn belangrijkste en makkelijkst te leren lijn…voor op vakantie of voor op werk.

Pak een pen en een stuk papier, ga goed zitten, en laat je even meevoeren door een simpele instructie, waar je erg veel aan kan hebben. Zowel op je werk als aan de bar!

1. De gebogen horizon

Op het midden van je blad (een liggend A4), teken in een snelle vloeiende beweging deze lijn: 

Deze lijn is vanwege zijn aard eigenlijk geen echte horizon. De buiging zorgt namelijk voor een dichtbij zijnde heuvel en een wat verder liggend dal. Als je jezelf nu al laat meevoeren dan kan dit beeld je meenemen om te gaan kijken wat er allemaal gebeurt OP de heuvel en IN het dal. Onder de heuvel plaats je concrete dingen, zoals mensen of bedrijven, plannen, paden of processen. Boven de lijn plaats je je abstractere gedachten, zoals trends, proposities of uitgangspunten. Als je nu al los gaat, helemaal top. Heb je nog wat meer nodig ga dan naar punt 2.

2. Denken in tijd

Stel je nu voor dat de ruimte die we nu hebben gecreëerd van links naar rechts een tijdspan heeft.
Om aan te geven dat je in een bepaalde tijd een doel wil realiseren teken ik onder de lijn vaak een pad. Een weg die je kan opdelen in kwartalen of andere manieren van zichtbaar maken van vooruitgang. Met alleen punt 1 en 2 kan ik al een twee daagse sessie vullen… wat kan jij hiermee? Probeer het vooral uit!

3. Achteruitkijken

Nu gaan we iets breder kijken. Zowel in denken als tekenen. Denk eens na over de stappen die je voor je huidige uitdaging al hebt gemaakt. Hieronder heb ik voor het gemak een aantal event-tenten neergezet op de heuvel. Waar ben je trots op en wat waren je grootste blunders? Een stapje terugnemen om daarnaar te kijken levert vaak meer op dan je denkt!

4. Kijken voorbij de horizon

Om je perspectief nog wat te verbreden, tekenen we nu achter het dal een nieuwe heuvel. En nog een… en nog een. Dat ziet er zo uit:

Gewapend met deze extra lijntjes kan je in elke situatie een gesprek begeleiden over de creatie van waarde over tijd! Je kan achteruitkijken, vooruit en je hebt een weg naar je eerst volgende doel. Het zichtbaar maken van verandering begint bij het duiden van vooruitgang.

5. Bergen met een doel

Wil je dit beeld richting een strategisch te delen verhaal dan kan je in de verte nog een echte rechte horizon tekenen met wat bergen erbij. De berg met het vlaggetje staat symbool voor het grotere doel. Dat ziet er zo uit:

6. Een strategisch frame

En als je het nou echt helemaal af wil maken, teken je een frame om het geheel heen en zet je er een datum en een naam onder. Het liefste nog een titel. Je denken is nu zichtbaar en en klaar om te delen! Als je jouw versie van deze schets deelt met anderen zal je zien dat je hem vaker wil overtrekken om je strategische verhaal te verbeteren. Wanneer dit gebeurt DOE DAT DAN OOK! Begin niet op nieuw, maar trek je werk gewoon over! Bouw verder op wat je hebt getekend en je zal zien dat je eigen visuele verhaal zal gaan spreken!

Heb je het hele verhaal meegetekend? Gefeliciteerd! Dan ben je waarschijnlijk een van de weinigen…;). Ga zo door! Voor de rest hoop ik dat je wat waarde ziet in het ZELF zichtbaar maken van je strategische verhaal…Het is erg moeilijk om dit soort activiteiten te starten, maar zeker de moeite.

Succes met het zichtbaar maken van JOUW LIJN en het delen van JOUW VERHAAL!

Met visuele groet vanaf een eiland in Zweden,

Dennis Luijer, MSc.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!