#Komkommercolumn: Ik kan niet tekenen…#Komkommercolumn: Ik kan niet tekenen…
Back Back Column

#Komkommercolumn: Ik kan niet tekenen…

19 juli 2018

Afgelopen januari heb ik mee aangesloten bij het Event Design Collective. Een internationale groep eventprofessionals die naast de oprichters Ruud Jansen, Roel Frissen en Dennis Luijer, de gedachte ‘changing the world, one event at a time’, vol enthousiasme uitdragen. Ik ook! Een wezenlijk onderdeel is het visueel denken met Dennis Luijer als enorme inspirator.

80-90% klopt

Help, maar ik kan helemaal niet tekenen’ was mijn eerste reactie. Hoe moet dat dan goedkomen? Intussen is het helemaal goed gekomen: ik kan nog steeds niet heel goed tekenen, maar ik oefen, ik heb er plezier in. En ik verbaas me steeds weer, wat mijn gespreksgenoten uit mijn krabbels halen: 90% klopt!
En niet alleen bij mij: als kennismaking, vraag ik soms de deelnemers aan de #EventCanvas training, om op een Post-it te tekenen, wat hen het beste omschrijft. Een andere deelnemer beschrijft wat zij of hij uit de tekening haalt en wie het getekend heeft. Ook hier klopt 80%!

Leer de taal van tekenen

Dus mensen: ga tekenen! Echt, het is niet alleen voor de ‘creatieven’ onder ons, maar voor iedereen die ingewikkelde zaken, helderder wil maken of krijgen. In het begin eng om anderen te laten zien, maar als je merkt hoe goed het werkt, stap je daar snel overheen. Hoe heerlijk is het om voor je te zien, waar je als team staat, waar je naartoe werkt en hoe je daar gaat komen? Je collega’s zijn betrokken en zakken niet weg. Omdat het visualiseren ervoor zorgt dat een vraagstuk in één oogopslag te overzien is. Het wordt er niet minder complex van, wel beter te begrijpen! Je neemt ze mee in een proces, ideeën worden niet alleen omgezet in woorden maar vooral in beeld.

Oefenen

De ‘goeroe’ David Sibbet heeft hier een inspirerend boek over geschreven: ‘Visual Leaders’. Maar het beste is natuurlijk om het zelf te doen! En daarvoor is ‘444 dingen om te tekenen’ perfect! Ik oefen en oefen, ga soms vooruit en heb er vooral lol in. En sommige basisvormen zitten al in mijn vingers en dat helpt me in 1 op 1 gesprekken, tijdens presentaties en met groepen!

Dus mijn 3 tips voor deze zomer:

  1. Ga lekker tekenen op het strand, herontdek de lol die je er als kind aan beleefde en wie weet beleef je samen met je kinderen dit extra intens?
  2. Lees erover!
  3. Probeer uit: zet je idee om in een tekening en ga dan in gesprek met je partner of vrienden. En stel al pratende bij, verrijk de tekening.

En omdat beelden meer zeggen dan woorden: hierbij mijn idee van een zalige zomer:

  • (tekening Marga Groot Zwaaftink, druk oefenend….snap jij wat ik bedoel?)
    (tekening Marga Groot Zwaaftink, druk oefenend….snap jij wat ik bedoel?)
  • #Komkommercolumn: Ik kan niet tekenen…
  • #Komkommercolumn: Ik kan niet tekenen…
  • #Komkommercolumn: Ik kan niet tekenen…

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!