KKD-voetbalwedstrijd deel van testexperiment FieldlabKKD-voetbalwedstrijd deel van testexperiment Fieldlab
Back Back Nieuws

KKD-voetbalwedstrijd deel van testexperiment Fieldlab

19 februari 2021

Zondag 21 februari vindt een nieuw testonderzoek van Fieldlab Evenementen plaats. Dit keer is het geen evenement, maar een voetbalwedstrijd tussen de clubs NEC en De Graafschap uit de Keuken Kampioen Divisie waarbij 1.500 mensen mogen komen kijken. Dit wordt de eerste betaald-voetbalwedstrijd met publiek sinds eind september 2020.

Fieldlab testonderzoek 

De genoemde clubs nemen deel aan de testonderzoeken van Fieldlab. Er wordt getest om meer inzicht en informatie te verzamelen over het verlagen van de besmettingsrisico's. Het doel is om zo spoedig mogelijk opnieuw publiek toe te laten met een veilige en verantwoordelijke aanpak bij evenementen, congressen, festivals en meer. Eerder was het plan voor NEC en Almere City FC om deze maand al te testen met supporters in hun stadions, maar vanwege onzekerheid omtrent de Britse coronavariant gaf het kabinet geen toestemming.

Testbubbels 

De voetbalfans die van plan zijn om deel te nemen, moeten zich verplicht maximaal 48 uur van tevoren laten testen met een PCR-test. Alleen met een negatieve uitkomst mogen ze de wedstrijd bijwonen. Een deel van het onderzoek is de verplichting voor de voetbalfans om zich vijf dagen na de wedstrijd nogmaals te laten testen. In de bubbels waarin de fans verdeeld worden, zullen diverse testen plaatsnemen. Zo moet de ene bubbel een mondkapje op terwijl de ander er geen op hoeft. Ook mogen sommige bubbels zingen en meeschreeuwen. Ten slotte mogen sommige fans ook bij elkaar zitten zonder afstand, terwijl de afstand elders wel geldt.

Supporters op anderhalve meter

‘Uiteindelijk wil de KNVB ook weer terug naar volledig bezette stadions maar op dit moment willen we zo snel mogelijk terug naar voetbalstadions met supporters op anderhalve meter. Eigenlijk zoals we dit seizoen zijn begonnen. En via de Fieldlab experimenten die we nu doen met de evenementenbranche bekijken wij ook voetbalstadions en delen van stadions gevuld met supporters, zonder die anderhalve meter, zodat we dat eventueel los kunnen laten’, aldus Wilco van Schaik, directeur van NEC.

Zeven dagen 

Over zeven dagen mogen er nogmaals 1.500 kaarthouders komen kijken, dit keer bij de wedstrijd tussen Almere City FC en SC Cambuur.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!