Een verborgen parel in de weelderige natuur. Kasteel Duivenvoorde, één van de oudste kastelen van Zuid-Holland, presenteerde zich afgelopen donderdag aan de eventbranche tijdens een zomerborrel. Voor de genodigden, ruim 100 leden van het Genootschap voor Eventmanagers, het jongerenplatform G14, de Freelance Event Professionals en het Platform Museum Locaties, ging er een nieuwe wereld open.
Op de grens van Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam staat ergens een bordje met daarop de afbeelding van een kasteel. Zodra ik die weg insla, kom ik in een andere wereld. Een kilometer lange, lommerrijke oprijlaan in een bos annex Engels parklandschap. Op weidse landerijen grazen schapen en paarden. Het enige geluid dat ik hoor, is het fluiten van de vele vogelsoorten, die hier hun domein hebben gevonden. Zover het oog reikt, zie ik eeuwenoude, reusachtige eiken, beuken en lindebomen naast naaldbomen, rododendron, een kabbelend beekje en een prachtige vijver, waarin karpers zwemmen. Eekhoorntjes kijken me verbaasd aan, konijntjes stuiven het struweel in, witte vlinders dwarrelen rond mijn hoofd. In de verte ontwaar ik in het struikgewas met wilde orchideeën een schattig houten huis, dat rechtstreeks uit een sprookje van Hans Christiaan Andersen lijkt te zijn gekomen. Het blijkt de woning van één van de boswachters. Nog verder zie ik de contouren van het kasteel. In deze oase van rust overvalt me het aangename gevoel terug te gaan in de tijd. Naar een tijd dat prinsessen door een simpele kus ontwaken uit een eeuwenoude slaap en een nieuw leven beginnen. Feitelijk is dit precies wat er met Kasteel Duivenvoorde gebeurt. A sleeping giant awakes.
Zomerborrel in Leidse tuin
House of Lords, één van de drie huiscateraars van Kasteel Duivenvoorde, ontvangt de gasten, in de Leidse tuin voor de zomerborrel. In statige, lange zwarte mantels serveren ze het aperitief uit. We bevinden ons in een uitgestrekte tuin, die een landelijke sfeer ademt. Om hier te vertoeven met een glas wijn in de hand en goed gezelschap om je heen, voelt als leven als God in Frankrijk. Het stralende zomerzonnetje draagt daar natuurlijk ook aan bij. Op deze plek wordt de komende periode via subsidie en crowdfunding een theerestaurant met terras gerealiseerd, vertelt Raymond Talsma, één van de twee eigenaren van House of Lords.
Goed bewaard geheim
De gasten genieten van de Rosé Champagne en kijken hun ogen uit. Voor iedereen is dit de eerste kennismaking met Kasteel Duivenvoorde. Zelfs Gerben Plasmeijer, directeur van Obsession Evenementen en Communicatie en oud-voorzitter van IDEA, kent de locatie pas sinds kort, terwijl hij toch al tientallen jaren in Voorschoten woont. Gerben: ‘Duizenden keren ben ik hier langs gereden en gefietst, zonder me te realiseren hoe het er hier uitziet en wat de mogelijkheden zijn. Ik ken de locatie pas sinds de Leidse tuin werd omgebouwd van een rommelige kerstbomenkwekerij tot een stijlvolle boomgaard met bloementuin.’
Uitleg over de mogelijkheden van dit rijksmonument krijgen we van Annette de Vries, directeur en conservator van Kasteel Duivenvoorde tijdens haar toespraak. ‘Landgoed Duivenvoorde is een ensemble: het bestaat uit een kasteel, een Engelse tuin en diverse landerijen op een terrein van 264 hectare omvang.’ Om een idee van de omvang te geven: het landgoed ligt een kilometer diep van de straat en het natuurterrein is bijna drie kilometer breed…
Annette de Vries: ‘Het kasteel werd al in 1226 vermeld en is tot 1960 in familiehanden geweest. Daarna werd de Stichting Kasteel Duivenvoorde opgericht, die tot doel heeft het ensemble te behouden, te onderhouden en open te stellen. Dat doen we onder meer via cultureel ondernemerschap. Kasteel Duivenvoorde stelt zich onder meer open voor evenementen, concerten en bruiloften.’ Om de zakelijke markt actief te benaderen heeft Kasteel Duivenvoorde eventfreelancer Anne-Mieke van den Hoeven ingehuurd als interim manager sales en marketing
Cultureel/culinaire wandeltocht
Cateraar House of Lords heeft deze dag voor de gasten een cultureel/culinaire wandeltocht uitgestippeld. De event professionals worden verdeeld in vijf groepen. Om het netwerken te bevorderen, zijn de usuals suspects uit elkaar gehaald en worden de verschillende bloedgroepen gemixt. In mijn groepje vertelt boswachter Dick de Vlieger honderduit over de flora, fauna en de geschiedenis van het landgoed. Hij wijst naar openingen in de bomen en vertelt over de ijsvogels, spechten en vleermuizen die zich daar nestelen. Hij strooit met anekdotes, zoals over het spoorlijntje dat ooit door het landgoed liep. De baron had toen zijn eigen opstapplaats en hoefde slechts zijn hand te heffen om de trein tot stilstand te krijgen.
Historie vertaald in culinaire beleving
Op vijf historische plekken is er een culinaire stop. Bij de ijskelder (waar vroeger in de winter het ijs werd opgeslagen om het ’s zomers te gebruiken als koeling) worden we verrast met frozen yoghurt met Hollandse aardbeien, frambozen balsamico en honey cress, vergezeld door een glas licht mousserende Lingot Martin. De historie van de plek (een ijskelder) vertaald in een culinaire beleving (frozen yoghurt). Dat smaakt naar meer. We passeren diverse historische plekken, zoals de bomplek (een plaats waar in de Tweede Wereldoorlog een V2 bom insloeg en het Koetshuis vernielde) en we genieten van het ene culinaire hoogstandje na het andere. Van à la minute gebakken blinis met huisgerookte zalm, creme fraîche met rode bessensap, geserveerd met een Peňa Blanco tot een kaasproeverij met port.
Tot slot bezoeken we het kasteel zelf. Buiten zien we grote ramen met witte kozijnen en levensgrote zwarte luiken. Binnen in de hal hangt een Middeleeuws banier met daarop de stamboom, compleet met de huiskleuren van de verschillende families afgebeeld op schilden. Bij het betreden van de Marotzaal, de intieme Eetkamer en het Voorhuis zijn de ‘wows’ niet van de lucht. Een hoog plafond, aan de wanden levensgrote portretten van originele bewoners en authentieke ornamenten. Een prachtige ambiance voor vergaderingen, recepties, intieme lunches en diners, lezingen, concerten en andere evenementen in stijl tot 200 gasten. De verschillende vertrekken zijn afzonderlijk of in combinatie te boeken. ‘En wie boekt, heeft Kasteel Duivenvoorde altijd exclusief,’ vertelt Anne-Mieke van den Hoeven. Met dit mooie zomerweer lonkt de buitenlucht misschien nog wel meer als vergaderlocatie. Dat kan ook, op het gazon, met uitzicht op het kasteel en de natuur.
Kasteel Duivenvoorde heeft zich gepresenteerd aan de zakelijke eventmarkt als een locatie die landelijke gastvrijheid, ambachtelijke kwaliteit en oorspronkelijkheid combineert: die boodschap is luid en duidelijk doorgekomen.
Tekst: Jan Jacobs – janjacobsteksten.nl
Fotografie: jordiwallenburg.nl