PersconferentiePersconferentie
Back Back Nieuws

Journalisten en PR-professionals missen vooral persevents

16 februari 2021

Bijna 60 procent van zowel de deelnemers aan het onderzoek onder journalisten (59%) als de deelnemers aan het onderzoek onder PR-professionals (57%) geeft aan dat door het ontbreken van persevenementen het plezier in het werk afneemt.

Een van de opvallende uitkomsten uit de enquête van PR-Dashboard naar de impact van COVID-19 op de samenwerking tussen journalisten en PR-professionals is het ontbreken van de dynamiek. Het onderzoek is een aanvulling op het tweejaarlijkse onderzoek dat het bedrijf uitvoert onder de twee groepen.

De enquête werd, in samenwerking met Adformatie en Villamedia, uitgezet onder 290 deelnemers, waarvan 178 respondenten deelnamen aan het deel voor journalisten en 112 respondenten aan het deel voor PR-professionals. 

De invloed van COVID-19 op het werk

Ruim 43 procent van de PR-professionals en bijna 33 procent van de journalisten vinden het sinds de komst van COVID-19 moeilijker om contact te leggen met elkaar. Zo’n 42 procent van de journalisten ervaart bovendien dat PR-professionals minder contact zoeken en 33 procent ontvangt ook minder persberichten. Een kwart geeft aan dat woordvoerders slechter bereikbaar zijn.

Van de PR-professionals ondervindt 63 procent een duidelijke verandering in hun werkzaamheden sinds de komst van COVID-19, bijvoorbeeld doordat er geen fysieke persevenementen meer plaats vinden. Bovendien vindt 42 procent dat journalisten nieuws minder snel opnemen. Van de PR-professionals voelt 33 procent de verplichting om de link met COVID-19 te leggen in de persberichten die zij versturen tegen negentien procent van de journalisten.

Zonder events toch minder leuk

In beide groepen geeft bijna 60 procent (59% vs. 57%) aan dat door het ontbreken van fysieke persevenementen het plezier in het werk afneemt. De evenementen die nu nog worden georganiseerd zijn vooral digitaal: 51 procent van de PR-professionals zegt nu hun events online te organiseren. Het merendeel van de journalisten geeft aan dat de uitnodigingen die zij ontvangen voor digitale events zijn (65%). Overigens zijn de meeste journalisten, ondanks het afgenomen werkplezier, voorstander van digitale persconferenties (60%) en vinden zij dat deze na COVID-19 ook mogen blijven (67%).

Het onderzoek liep van 7 december 2020 tot en met 20 januari 2021.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!