Internationale primeur: Duitstalig zoocongres bij Burgers’ ZooInternationale primeur: Duitstalig zoocongres bij Burgers’ Zoo
Back Back Nieuws

Internationale primeur: Duitstalig zoocongres bij Burgers’ Zoo

26 februari 2024

Koninklijke Burgers’ Zoo maakt zich op voor een internationale primeur. Nog nooit eerder vond het Duitstalige dierentuincongres voor educatiemedewerkers plaats in Nederland. Circa 90 leden van het Verband deutschsprachiger Zoopädagogen (VZP) zijn van 27 februari tot en met 1 maart 2024 vier dagen te gast in het Arnhemse dierenpark. Deze gasten zijn afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en vertegenwoordigen tientallen Europese dierenparken.

Alle wegen leiden naar… Arnhem

Constanze Mager, Manager Conservatie, Onderzoek en Educatie van Burgers’ Zoo, is Oostenrijkse van geboorte. Constanze woont en werkt al jarenlang in Nederland: eerst bij Apenheul in Apeldoorn en inmiddels vele jaren in het Arnhemse dierenpark. Op 13 mei 1995 is het Verband Deutschsprachiger Zoopädagogen (VZP) opgericht, waar Constanze al jarenlang actief lid van is. Met succes wist zij het VZP te enthousiasmeren het tweejaarlijkse congres dit jaar eens vlak over de Duitse grens te organiseren.

Hechte internationale samenwerking in de dierentuinwereld

Bij de Europese Dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) zijn meer dan 400 organisaties aangesloten verspreid over 47 landen in Europa en West-Azië. Tussen de EAZA-dierenparken bestaat een hechte internationale samenwerking, die onder meer tot uiting komt in gezamenlijke Europese populatiemanagementprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Tientallen leden van het VZP zijn eveneens EAZA-lid.

Actuele thema’s op de agenda

Eens in de twee jaar organiseert het VZP een internationaal congres. De afgelopen jaren heeft de coronacrisis helaas echter roet in het eten gegooid en is er hoofdzakelijk online overleg geweest. Thema’s die onder meer op de agenda staan zijn educatie over duurzame ontwikkeling, de kansen en beperkingen van het digitaliseren van informele educatie en technieken om de bezoekers te informeren over het beleid van moderne dierenparken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!