Inspiratie of wegdromen? Bekijk deze Pinkpop-hoogtepunten terug!Inspiratie of wegdromen? Bekijk deze Pinkpop-hoogtepunten terug!
Back Back Nieuws

Inspiratie of wegdromen? Bekijk deze Pinkpop-hoogtepunten terug!

23 november 2020

Het festivalseizoen 2020 was er één om snel te vergeten. En hoe het in 2021 zal zijn, is even afwachten. Maar gelukkig is er YouTube om even weg te dromen en wellicht inspiratie op te doen voor de toekomst. Check deze hoogtepunten op het oudste festival van Europa nog eens terug!

Vooruitkijken

Deze tijd biedt de evenementenbranche ongewild de tijd om vooruit te kijken. Met het oog op de toekomst, waarin we ook de duurzaamheid, trends, eetgewoontes en natuurlijk nieuwe muziek in de gaten houden, is er nu de gelegenheid om als festivalorganisator bezig te houden met zaken als logistiek, energieleverancier, infrastructuur, regelgeving en andere dingen op het niet-creatieve vlak. En tijd om even terug te kijken is er altijd.

De sprong, Pearl Jam, Pinkpop, 1992

Rockband Pearl Jam wist nog van niks, toen ze in de lente van 1992 afreisde naar Europa. Zouden de mensen komen kijken bij hun optreden? Maar hoeveel? En zouden ze het leuk vinden? Overweldigd door de enorme mensenmassa die opeens voor hun neus stond op Pinkpop, speelde de band vervolgens een legendarische show. De adrenaline zorgde ervoor dat alle nummers te snel gespeeld werden, met een opzwepend effect op het publiek en vooral frontman Eddie Vedder, die in een camerakraan klom, de cameraman sommeerde om het gevaarte boven het publiek te hangen en uiteindelijk de Sprong der Sprongen maakte: een legendarische stagedive.

De regenboog, Foo Fighters, Pinkpop 2011

Pinkpop lag in dit jaar onder vuur omdat het de band Coldplay had vastgelegd voor een zeer hoge gage. Vreemd, want dit was een kwestie van onvervalst ondernemerschap: aanbod aanpassen aan de vraag. De beschuldiging dat Pinkpop dit zou doen van overheidsgeld, was klinkklare onzin. Pinkpopbaas Jan Smeets werd beloond met een schitterende editie en als hoogtepunt een regenboog tijdens het concert van Foo Fighters. Frontman Dave Grohl legde het nummer Learn to Fly even stil voor dit kippenvelmoment.

Eindelijk: The Rolling Stones op Pinkpop, 2014

Wanneer op de mooie zomeravond in 2014 onder luid gejuich de eerste tonen van Jumpin'Jack Flash uit de snaren van Keith Richards klinken, moet bij Jan Smeets het kippenvel tot op de achillespezen staan. Wat hebben hij en het management er hard voor gewerkt: The Rolling Stones op Pinkpop. Het festival is een imposant instituut geworden, maar die ene band kwam maar nooit eens spelen. Jong en oud zongen mee, maakten Mick Jagger-dansjes en knepen een oogje toe wanneer het allemaal even niet zo strak en gelikt klonk zoals het vroeger deed. Want de uitvoering deed er niet toe - het feit dat deze legendarische band eindelijk in Landgraaf speelde, was een moment om nooit meer te vergeten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!