Incredible en de kracht van samenwerkingIncredible en de kracht van samenwerking
Back Back Achter de schermen

Incredible en de kracht van samenwerking

08 november 2017

Incredible is een innovatief event- en creatiebureau uit Heerlen. Ik spreek Creative director Bart Kuipers over het jonge bedrijf en hij maakt me direct duidelijk dat Incredible niet zomaar een evenementenbureau is. 'Wij zijn gespecialiseerd in creatieve conceptontwikkeling voor grootschalige evenementen. Gewone evenementenbureaus zijn er genoeg. Wij richten ons echt op events waar een serieuze voorbereiding aan vooraf gaat.'

Een heel goed voorbeeld daarvan is de organisatie door Kuipers van 3FM Serious Request in 2015. Kuipers en zijn team namen het initiatief om het enorm populaire evenement naar Heerlen te halen. Ze maakten de stad en de regio enthousiast en het werd een groot succes. Toch heeft Kuipers het zelf liever vooral over de nabije tóékomst. Hij brengt zo een aantal toekomstige interessante events voor het voetlicht.

Eén van dé hoogtepunten wordt Futurum. Op 23 en 24 november gaat dat van start met de kick-off op verschillende locaties in het centrum van Heerlen. Futurum is een meerdaags kennis- en innovatiefestival. Daarbij is er ruimte voor thema’s als ‘Robotica en de toekomst’ over de opkomst van robots op de werkvloer en de expositie ‘The end of sitting’, waarbij alternatieve mogelijkheden zijn gecreëerd voor werkplekken. Andere voorbeelden zijn een Street Art Tour langs bijzondere locaties in het centrum van Heerlen over de making off van muurschilderingen en de ‘Startup Academy’ waarbij je in één dag een startup bouwt.

Uiteindelijk kent Futurum komend jaar zijn apotheose met een zesdaags slotfestival in maart. Het gehele grootschalige evenement gaat over de toekomst van Limburg en toont aan dat de regio veel meer te bieden heeft dan menigeen denkt. Daarbij werkt Incredible actief samen met Zuyd Hogeschool, maar ook met verschillende ondernemers en de overheid. Het zal na komend jaar uitgroeien tot één groot jaarlijks terugkerend festival.

Grootschalige en complexe events

Het verhaal over Futurum maakt duidelijk dat Incredible écht ongelooflijk complexe events creëert en dat onmogelijk alleen kan doen. Het bedrijf bestaat uit een groep ervaren professionals en aanstormende talenten die allemaal heel goed weten dat het succes afhankelijk is van goede samenwerking met derde partijen. Het bedrijf heeft dan ook een uitgebreid netwerk. Dat netwerk en de eigen ervaring maken het bedrijf tot een unieke speler die veel verder kan kijken dan alleen het zuiden van Limburg.

Kuipers: 'Onze kracht zit echt in die samenwerking. Wij ontwikkelen een concept en bouwen joint ventures per project. Dat zijn onze belangrijkste pijlers. Alleen op die manier kan je een project als Futurum laten slagen.' Op de website staat een citaat van Andrew Carnegie dat daar helemaal op aansluit: 'Het open en duurzaam combineren van elkaars kennis en ervaringen dat optreedt als je werkelijk samenwerkt, leidt tot echte creativiteit en innovatie'.

Met trots spreekt hij verder over de wijze waarop het team van Incredible werkt. 'Ons team is altijd volledig betrokken bij een project. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen specialiteit. Dat kan bijvoorbeeld marketing en communicatie zijn, projectmanagement, of acquisitie, zodat de ideale partner voor een project kan worden gevonden.'

De gemeente Heerlen wilde het succes van Serious Request doortrekken naar een jaarlijks terugkerend winterfestival. 'Ze hebben daarvoor een tender uitgeschreven waarop negen partijen reageerden. Wij waren er één van en we hebben die tender gewonnen. We bedachten het Holy Moly Winterfestival. Dat duurt een hele maand, van 7 december tot en met 7 januari. Het kent een knallende programmering vol met activiteiten op het gebied van muziek, sport, spel, kunst en cultuur in het centrum van Heerlen. Bovenal is het vooral ook een feest voor iedereen.'

De ambities van Incredible

Incredible mag dan nog geen twee jaar bestaan, in die betrekkelijk korte tijd heeft het al uitzonderlijk veel voor elkaar gekregen. Het jonge en dynamische team heeft enorm veel specialistische kennis en is er daarom klaar voor om de met Duitsland en België gedeelde Euregio en de rest van Nederland te veroveren. Sinds het voorjaar van 2016 huist het in het architectonisch hoogstaande ‘Retraitehuis’ van architect Frits Peutz en de modernistische stijl daarvan sluit naadloos aan bij de hoogstaande kwaliteit die Incredible levert.

Aan ambitie is zeker ook geen gebrek. Bart Kuipers: 'Wij kregen ook de opdracht om het ‘Nationaal Congres Bevolkingsdaling’ voor de Stadsregio Parkstad Limburg op te zetten. Die benaming wilden we direct veranderen. Het moest aanspreken. Daarom benoemen we dit evenement niet als een congres dat gaat over krimp of bevolkingsdaling, maar als het ‘Festival van de Toekomst’. Dit werd een tweedaags festival met lezingen, workshops, debatten, voorstellingen, optredens, pitches en pilots.'

Bart Kuipers heeft me helemaal overtuigd. ‘Incredible’ is een naam die past bij de ambities, maar zeker ook de hoogstaande en complexe events en creaties die het bedrijf bedacht en succesvol uitvoerde. Daarmee heeft het heel snel een geweldige reputatie in Limburg gekregen en lijkt niets de verdere doorbraak op de Nederlandse markt in de weg te staan.

Door > Walter Joosse

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!