ICT&Logistiek 2023: terugdringen CO2-uitstootICT&Logistiek 2023: terugdringen CO2-uitstoot
Back Back Nieuws

ICT&Logistiek 2023: terugdringen CO2-uitstoot

13 oktober 2023

De logistieke sector staat de komende jaren voor een grote uitdaging: het terugdringen van de CO2-uitstoot tot nul, te beginnen in de zero-emissiezones. Vanaf 2025 kunnen vervoerders een groot aantal steden vrijwel alleen nog maar aandoen met een elektrisch voertuig. Vakbeurs ICT&Logistiek trapt op 8 november af met een ochtend die volledig in het teken staat van Zero Logistics. ICT&Logistiek, de ontmoetingsplaats voor technologische innovatie binnen de logistieke sector, vindt op 8 en 9 november 2023 plaats in Koninklijke Jaarbeurs.

Zero Logistics

De transformatie naar emissievrij transport stelt de sector voor een grote uitdaging. Wanneer is het zinvol om te investeren in elektrificatie van het wagenpark? Wat betekent de inzet van elektrische voertuigen voor je operatie, voor je planning en voor je distributienetwerk? Hoe staat het met de beschikbaarheid en toegankelijkheid van energie? Zijn er nog andere oplossingen op het gebied van stadslogistiek om de binnensteden emissievrij te beleveren?

De komende jaren blijft Zero Logistics een prominent thema op ICT&Logistiek. ‘Daarmee willen we bijdragen aan de bewustwording onder zowel exposanten als bezoekers’, vertelt beursmanager Corien den Ouden. ‘Wij helpen deze omvangrijke en ingewikkelde materie behapbaar te maken. Ook de komende jaren blijven we hier aandacht aan besteden, slimme stadslogistiek, slimme energiebronnen, slimme transportplanning, slimme financiering van het wagenpark en nog veel meer.’

Slimme data voor een slimme planning

Eén van de sprekers tijdens ICT&Logistiek is Walther Ploos van Amstel, lector stadslogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij maakt duidelijk dat de korte actieradius en de nodige oplaadtijd van elektrische voertuigen vragen om een andere, veel dynamischere transportplanning. De rijstijl van de chauffeur en de gekozen route bepalen hoe groot de actieradius in de praktijk is, wat het nodig maakt om de planning voortdurend bij te sturen.

Challenge: slimme oplossingen van jong talent

Voor een succesvolle transitie naar Zero Logistics hebben we de nieuwe en frisse ideeën van jong en aanstormend talent hard nodig. Tijdens de challenge ‘Empowering Zero-Emission Logistics’ op ICT&Logistiek, georganiseerd door Erasmus UP, gaat talent van verschillende logistieke opleidingen (mbo, hbo en wo) samen met bedrijven en/of overheden aan de slag met innovatieve ideeën en nieuwe oplossingsrichtingen. Tijdens de grote finale op 8 november in Jaarbeurs zullen de deelnemers voor een deskundige vakjury hun oplossingen pitchen. Welke talenten gaan met de winst aan de haal?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!