Huis Van Eysinga opent de deuren voor bijzondere concertenHuis Van Eysinga opent de deuren voor bijzondere concerten
Back Back Nieuws

Huis Van Eysinga opent de deuren voor bijzondere concerten

26 april 2018

Een paar keer per jaar, als er een bijzondere gelegenheid is, gaat Huis Van Eysinga in Leeuwarden open. In 2018 bestaat Vereniging Hendrick de Keyser 100 jaar en dat viert ze door de deuren wijd te openen. Op 11 en 13 mei worden in Huis Van Eysinga concerten gegeven door musici die muziek en architectuur op een verrassende manier met elkaar verbinden. 

Befaamde muzikanten en bijzondere architectuur

Vereniging Hendrick de Keyser behoudt meer dan 400 van de mooiste huizen van Nederland voor de toekomst. De violiste Laura Oomens kreeg van de Vereniging het niet alledaagse verzoek om in hun bijzonderste huizen een concertserie te organiseren waarbij de muziek aansluit bij de locatie. In Huis van Eysinga zijn in mei internationaal befaamde musici zoals David Fernandez Alsonso (hoorn), Quirine Scheffers (viool), Katharina Gross (cello) en Valentina Tóth (piano) te horen. 

Zielsverwanten

Johannes Brahms had zich vast thuis gevoelt in Huis Van Eysinga: hij liet zich inspireren door de romantiek maar was ook een groot kenner van renaissance muziek. Beide stromingen zijn terug te vinden in het Huis Van Eysinga. We horen zijn Hoorntrio Op.40 op 11 mei. Brahms had daarnaast een affiniteit met volksmuziek, zijn beroemde 'Hongaarse dansen' zijn hier een mooi voorbeeld van. De Hongaars-Nederlandse componist Frid liet zich hier ook door inspireren. Zijn Pianotrio is er geheel van doortrokken. Deze wordt ten gehore gebracht door o.a. de pianiste Valentina Tóth die een deels Hongaarse achtergrond heeft, maar geboren werd in Leeuwarden. 

De geheime boodschap van Bach

Op zondagmiddag 13 mei staan Bach en Ysaÿe op het programma. Het jaar 2018 is niet alleen voor de Vereniging bijzonder, maar ook voor de componist J.S. Bach: hij werd 333 jaar geleden geboren! Bach staat bekend om zijn ongeëvenaarde composities, doortrokken van letter- en cijfersymboliek. Samen met vier zangers uit Friesland (Christy Luth - sopraan, David van Laar - altus, Han Warmelink - tenor en Roele Kok – bariton) gaat violiste Laura Oomens de luisteraar meenemen in wat Bach allemaal tussen de muzieknoten aan betekenis en symboliek heeft verborgen. De andere componist van die middag, Eugène Ysaÿe, heeft Bach geëerd en geciteerd in zijn zes sonates voor viool solo, waaruit we de vierde sonate gaan horen.

Meer bijzondere huizen open

Ook tijdens het theaterfestival HUIS in huis krijg je een kijkje in enkele van de meest bijzondere huizen van de Vereniging. Daarnaast gaan er in 2018 verschillende huizen blijvend open voor publiek. Deze zogenaamde Museumhuizen geven een beeld van hoe van 1550 tot 1950 gewoond werd in Nederland. Naast verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners, beleef je het huis vooral zelf. In de Museumhuizen dus geen gefluister of afzetkoordjes. Op de site van Vereniging Hendrick de Keyser vind je meer informatie: https://www.hendrickdekeyser.nl/jubileumjaar 

Foto credit > Arjan Bronkhorst

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!