Hoogopgeleide starters lopen niet warm voor ondernemerschapHoogopgeleide starters lopen niet warm voor ondernemerschap
Back Back Nieuws

Hoogopgeleide starters lopen niet warm voor ondernemerschap

02 mei 2017

Hoogopgeleide Nederlandse studenten verkiezen de zekerheid van een vaste baan boven het ondernemerschap en werken bij een start-up. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder Nederlandse HBO- en WO-studenten. Ruim de helft van de studenten (53,7 procent) hoopt na hun afstuderen een vaste baan te vinden. Vier op de tien (38,8 procent) beginnen hun carrière liever met een traineeship. Slechts 7,5 procent gaat voor het ondernemerschap. Dat laatste ligt onder het landelijk gemiddelde: van de huidige beroepsbevolking is ruim 12 procent zelfstandig ondernemer.

Loyaliteit

De gewenste zekerheid van een vaste baan vertaalt zich desondanks niet in loyaliteit en toewijding aan de nieuwe werkgever. De overgrote meerderheid (80,9 procent) rekent erop niet langer dan drie jaar bij zijn eerste werkgever werkzaam te zijn. De grootste groep (38,4 procent) rekent op een werkverband van twee tot drie jaar.

Start-ups zijn niet bijzonder populair onder starters op de arbeidsmarkt. De meeste studenten (52,5 procent) willen aan de slag in de corporate wereld, gevolgd door het mkb (27,4 procent). Slechts een op de vijf studenten kiest voor het avontuur bij een start-up.

Do's & dont's sollicitatie

Hoewel de laatste jaren veel te doen is geweest over discriminatie op de arbeidsmarkt, heeft een grote groep studenten (87,5 procent) zich bij sollicitaties nooit onterecht afgewezen gevoeld. Van degenen die dat wel hebben ervaren, gaat het in de meeste gevallen om leeftijd (41 procent), gevolgd door uitstraling (29,5 procent) en nationaliteit (17,9 procent).

Verder zijn deelnemers aan het onderzoek gevraagd naar de do's & dont's tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe denken studenten over het dragen van sportschoenen naar een sollicitatiegesprek? Mogen eventuele tatoeages zichtbaar zijn? En moeten nieuwe werknemers altijd de dresscode van de werkgever overnemen? Antwoorden op deze en meer vragen zijn online te lezen.

Over BTN

Business Talent Network is het grootste online recruitmentplatform voor hoogopgeleid talent in Nederland en België. Al meer dan 13 jaar is Business Talent Network de full-service partner voor bijna 300 multinationals in Nederland en België op het gebied van Recruitment en Employer Branding richting jong, hoogopgeleid talent. De doelgroep wordt bereikt door de inzet van 30 verschillende niche websites, via verschillende social media kanalen, door meerdere (recruitment) events en door een zeer sterk offline campus netwerk. Meer informatie is te vinden op businesstalentnetwork.nl.

Infrographic Trend Survey BTN

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!