Honderden miljoenen extra aan steun voor zwaar getroffen bedrijvenHonderden miljoenen extra aan steun voor zwaar getroffen bedrijven
Back Back Nieuws

Honderden miljoenen extra aan steun voor zwaar getroffen bedrijven

04 december 2020

De coalitie trekt honderden miljoenen extra aan steun uit voor bedrijven die door de coronacrisis zeer zwaar getroffen zijn. Dit geld komt onder andere beschikbaar voor horeca, de culturele sector en de evenementenbranche. Bronnen uit Den Haag vertellen dat het kabinet deze vorm van overheidssteun de komende dagen verder uitwerkt. 

Extra steun voor zeer zwaar getroffen bedrijven

Bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet dan eerder hebben, komen in aanmerking voor extra steun van de overheid. De bedoeling is dat zij een extra tegemoetkoming krijgen waarin zij 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen. Op dit moment geldt alleen nog de regeling dat alle bedrijven die meer dan 30 procent omzetverlies hebben, maximaal 50 procent van hun omzetverlies gecompenseerd krijgen. In praktijk komen bedrijven die in aanmerking komen voor deze regeling, uit de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche. Deze sectoren hebben momenteel over het algemeen meer uitgaven dan inkomsten. Het geld is bedoeld voor de vaste lasten als huur en de energierekening.

Coronasteunpakketten blijven in werking

Betrokken bedrijven kunnen gewoon nog een beroep blijven doen op de NOW-regeling voor loonsteun.  De overheid veegt de maatregel voor de afbouw van de coronasteunpakketten namelijk geheel van tafel. Minsister Eric Wiebes (Economische zaken) had al gezegd dat ‘het niet voor de hand ligt’ om de coronasteunpakketten te verminderen of geheel weg te laten. Dit omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken. Afgelopen woensdag dreigde een deel van de horeca open te gaan op 17 januari, omdat ze de overheidssteun niet voldoende vonden. Nu zegt Johan de Vos, woordvoerder van de opstandige bedrijven in vijftig steden en regio’s, dat het plan om weer open te gaan van tafel gaat als de extra steun voor de horeca genoeg is.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!