Honderden bedden in een paar uur: Bed-Stay doet hetHonderden bedden in een paar uur: Bed-Stay doet het
Back Back Achter de schermen

Honderden bedden in een paar uur: Bed-Stay doet het

15 januari 2018

Youp van ’t Hek grapte er ooit al eens in zijn show over: het in elkaar zetten van een stapelbed. Een eeuwige worsteling met kleine schroefjes en een veel te ingewikkeld bouwpakket. Toch kan het allemaal een stuk makkelijker. Sterker nog, je hebt helemaal geen gereedschap of schroeven nodig.

Een klik-en-klaar redmiddel waar honderden mensen kunnen slapen en verblijven, in een mum van tijd opgezet. Dat is het redmiddel dat het Nederlandse bedrijf Bed-Stay heeft bedacht. De van oorsprong tentenverhuurder Peter Vogel werd twee jaar geleden benaderd door een gemeente in Zuid-Holland. Of hij een oplossing kon bieden voor het beddentekort voor de grote vluchtelingenstroom.

Slapen in het magazijn

Vogel had in eerste instantie geen bedden voor vluchtelingen klaarstaan, maar hij wilde graag te hulp schieten. Wel had hij een groot aantal magazijnstellingen op voorraad en daar ging hij mee aan de slag. Op inventieve wijze bouwde hij de stellingen om tot slaapplekken. Het was een tijdelijke oplossing maar het bood honderden vluchtelingen een bed om in te slapen. Vogel: ‘Een belangrijk aspect bleek de privacy. In een sporthal waar ze slapen, staan de lichten dag en nacht aan, mensen wilden graag een gordijntje voor hun bed. We hebben toen verduisterende gordijnen aan roedes gehangen. Het zag er nog niet zo goed uit, maar het was praktisch en een goede oplossing.’

Van magazijnstelling naar een bed

Vervolgens kwam hij in contact met een grote festivalorganisator die brood zag in de accommodaties. In de weken die volgden bespraken ze de regelementen, de benodigdheden en de eisen waar de bedden aan moeten voldoen. Met de kennis van tentmateriaal in zijn achterhoofd, creëerde Vogel stapelbedden die makkelijk op te bouwen zijn. Vogel: ‘Onze bedden zijn hufterproof, iedereen kan ze in elkaar zetten. Uit de tentenwereld weet ik dat hoe minder onderdelen er zijn, hoe makkelijker het opbouwen is. Daarom hebben we de bedden zo gebouwd dat er geen linkse of rechtse onderdelen zijn.’ En hufterproof is het: een unit van twee bij twee meter met een stapelbed en kast staat letterlijk binnen tien minuten stevig overeind.

Zoveel je maar wilt

De bedden hebben een aluminium constructie en de onderdelen zijn op meerdere manieren te gebruiken. Het in elkaar zetten van de producten van Bed-Stay gaat vele malen gemakkelijker dan die van een Zweeds meubelconcern. Een belangrijk aspect, zeker bij de opbouw van hostels bij events en festivals. Dankzij de verschillende bevestigingspunten op meerdere plekken, kan je gemakkelijk extra bedden of bureaus aankoppelen.

Gemak dient de mens

Niet alleen aan de privacy met verduisterende gordijnen wordt gedacht, ook leefcomfort is een belangrijk onderdeel. Zo heeft elk hostel verschillende elektrapunten voor opladers en lockers om persoonlijke bagage op te bergen. Ook verzorgt Bed-Stay al het bedlinnen dat met klittenband op de schuimmatrassen wordt bevestigd. Dankzij deze oplossing kan men eenvoudig het linnen verwisselen en komt hygiëne nooit in het geding.

Dat Bed-Stay een expert is op het gebied van innovatie en huisvesting, moge duidelijk zijn. Inmiddels zien we de hostels op steeds meer verschillende events opduiken. Zo worden de greenkeepers van KLM Open bijvoorbeeld uitgeslapen wakker in de bedden van Bed-Stay. Momenteel is Bed-Stay nog op zoek naar verhuurpartners in binnen en buitenland om het netwerk flink te verstevigen. Meer weten? Kijk op bed-stay.com.

Door > Claire van Berkum

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!