Hoe wit is porselein?Hoe wit is porselein?
Back Back Nieuws

Hoe wit is porselein?

16 december 2019

Bij porseleinen serviezen denk je aan het Brits-Ierse Wedgwood of de Duitse porseleinmaker Rosenthal en Meissen. De Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen, zoals deze Duitse porseleinfabriek officieel heet, bestaat 310 jaar. Meissen is een van de oudste en bekendste merken ter wereld.

Regout

De Maastrichtse ondernemer Petrus Regout stichtte in 1836 de eerste Nederlandse keramiekfabriek die op grote schaal aardewerk serviezen ging maken. Bekend stond Regout nationaal en internationaal om zijn wit geglazuurde effen serviesgoed. Naast dit servies was Regout ook geliefd om de serviezen met handbeschilderde patronen. Een bekend voorbeeld hiervan is het boerenbontpatroon, dat ook nu nog erg populair is. Later is Regout opgenomen in Sphinx. vanaf 1969 houdt de productie van serviesgoed definitief op. Met de opkomst van goedkope materialen als plastic en melamine én nieuwe productielanden in Oost-Europa en Azië, verdwijnt de serviesindustrie uit Nederland.

Events

Bij events op locatie zijn de kleine materialen zoals bestek, glazen, buffetgerei nodig net zoals de grote materialen om te koelen, bereiden van eten, bar benodigdheden en een vaatwasser. Een restaurant locatie in een grote tent of buitenlucht. Omdat het servieswerk intensief wordt gebruikt, is naast de uitstraling vooral de degelijkheid en duurzaamheid van groot belang. Serviessets dienen ook voor langere tijd in een assortiment te blijven zodat vervanging of uitbreiding mogelijk is.

Kaolien

Porselein is een bijzondere vorm van keramiek. Bij de samenstelling van porselein wordt voornamelijk kaolien, een witte kleisoort gebruikt. De baktemperatuur is niet zo hoog in vergelijking met steengoed; 1250-1300° Celsius. Hierdoor is het eindproduct hard en klinkt het heel helder. Verglaasd porselein wordt nog hoger gebakken: op 1400°C. Dit is zeer duurzaam porselein en zeer schokbestendig en wordt daarom vaak gebruikt bij hotels en restaurants.

Er zijn verschillende soorten porselein ontwikkeld zoals veldspaatporselein, hotelporselein, gevitrifieerd porselein en Bone China. De verschillen zijn zichtbaar door de kleur van het porselein. Porselein is altijd wit, maar er zijn schakeringen terug te vinden: wit, marmerwit, grijswit en roomwit.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!