Hoe gaat eventjaar 2023 eruit zien?Hoe gaat eventjaar 2023 eruit zien?
Back Back Trends

Hoe gaat eventjaar 2023 eruit zien?

29 december 2022

Hoe gaat jouw evenement er in 2023 uitzien? Nu eventjaar 2022 bijna ten einde is, schieten de trends voor 2023 als paddenstoelen uit de grond. Het is altijd afwachten welke trends écht voet aan de grond krijgen. Wordt alles groter, groener en flexibeler zoals de grote trendrapporten verwachten? Pin ons er niet op vast, maar deze vier trends worden in ieder geval op meerdere plekken genoemd als toonaangevend in 2023. Meer lezen? Bekijk dan ons Inspiratiemagazine!

Geen greenwashing maar écht groen

Groene evenementen, duurzame oplossingen, evenementen met een zo klein mogelijke footprint: groen prijkt al een aantal jaren bovenaan de trendlijstjes. Is het dan nog wel een trend? Toch wel, want hoewel duurzaamheid inmiddels een diepgeworteld begrip in de evenementensector is, zien ook steeds meer corporate organisaties zichzelf in de positie van een (duurzame) voorbeeldfunctie en stellen ook de bezoeker van evenementen hogere eisen op het gebied van milieu- en diervriendelijke keuzes. Dat leidt ertoe dat ook de niet-vooroplopers inmiddels vegetarische bitterballen durven te serveren en de vraag naar lokale leveranciers en cateraars inmiddels eerder regel dan uitzondering is. De vraag draait steeds minder slechts om de ‘ecolook’ of een paar kleine aanpassingen, écht duurzaam ondernemen begint bij de kern en geldt over de volledige linie. Dus van een circulaire omgang met je producten tot rekening houden met de bloemen en de bijen.

Flexibiliteit

De evenementenbranche = flexibiliteit, maar als de afgelopen jaren en maanden ons íets geleerd hebben, is dat je nooit flexibel genoeg kunt zijn. Flexibiliteit en daarmee de mogelijkheid om zonder problemen óp of af te schalen is de komende tijd een standaard onderdeel van de eventplanning. Plotseling meer mensen? Locaties zijn schaalbaarder dan ooit en locaties waar plek is voor het plaatsen van tijdelijke tenten of plekken met meerdere last-minute-inzetbare breakoutrooms hebben een absolute plus het komende jaar.

Evenementen met select gezelschap

Ook deze trend nemen we mee vanuit 2022. Hoewel grote groepen mensen en plenaire sessies soms gewoon dé manier zijn om jouw boodschap over te brengen, het zijn de kleine evenementen waar ook in 2023 de spannende dingen gebeuren. Met een select gezelschap naar buiten voor die jaarmeeting, een klein maar daardoor extra exclusief evenement of met een kleine groep naar een externe locatie in binnen- of buitenland. Ook netwerken doen we allang niet meer met een borrel in de hand. We stappen op de fiets, verkennen een omgeving, gaan iets ondernemen en leren elkaar tussendoor kennen. Die borrel komt daarna wel!

Toch weer de hort op!

Het bloed stroomt waar het niet gaan kan, sinds Q3 van 2022 gaan we weer steeds meer naar het buitenland, óók zakelijk. Aansluitend op de trend hierboven, doen we dit wel in kleine groepjes. Ook gaat het steeds meer om de ervaring én trekken we massaal de natuur in. Naar het buitenland hoeft overigens niet ver weg te betekenen, dichtbij-ver-weg is ook goed en ook een workation om de hoek schudt de boel los. Om eventplanners te helpen een passende destinatie te vinden stromen de uitnodigingen voor famtrips ook begin dit jaar de mailboxen binnen. Waar gaan jij en je team aan de slag dit jaar?

Ontprikkelen

Events worden steeds creatiever en veelzijdiger ingestoken. Je kan verschillende dingen zien en ervaren, naast dat je al veel mensen ontmoet en spreekt. Superleuk natuurlijk, die veelzijdigheid, maar het kan ook een keerzijde hebben. Namelijk dat bezoekers overprikkeld raken of keuzestress hebben omtrent welke spreker of onderdeel ze willen bijwonen. Wat we dus steeds meer gaan zien op evenementen zijn plekken voor en momenten van onderprikkeling. Denk aan kortere sprekersessies met langere pauzes tussendoor om weer op te laden. Of aan ruimtes waar een bezoeker bewust kan onthaasten met een koptelefoon op; even een break van de drukte. Ontspanning en mindfulness gaan een steeds grotere rol spelen.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!