High Profile Events @Back 2 Live!High Profile Events @Back 2 Live!
Back Back Nieuws

High Profile Events @Back 2 Live!

15 februari 2021

Eindelijk! Vandaag vindt het eerste Fieldlab Testevenement plaats. Met de kennis en inzichten die worden opgedaan tijdens de proefevenementen, kunnen we straks gezamenlijk de eventindustrie weer veilig en verantwoord opstarten. Vandaag – 15 februari 2021 - vindt het eerste proefevenement plaats in samenwerking met EventPlatform, het overkoepelend platform van branche- en vakorganisaties in de zakelijke evenementenbranche. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze branche die wij natuurlijk niet willen missen! Vanuit het Beatrix Theater van Jaarbeurs doet de redactie van Events LIVE verslag.

Gedurende de dag zullen we steeds verslag doen van dit eerste live evenement en deze reportage steeds uitbreiden. Lees onder de foto verder voor de laatste updates.

 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest
 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest
 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest
 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest
 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest
 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest
 • Foto: Nico van Alsemgeest
  Foto: Nico van Alsemgeest

Back to Live: Mona Keijzer & Andreas Voss

Met de 500 aanwezige eventprofessionals wordt er een eigen perspectief op de toekomst van de eventindustrie geschetst. Wat is dat ‘nieuwe live’? Hoe gaan we van online, naar hybride, naar live? Aanwezigen gaan aan de slag met een Road to Live Canvas en worden onder leiding van dagvoorzitter Pauline de Wilde tussendoor geïnspireerd door sprekers Jitske Kramer (antropoloog), Menno Lanting (het belang van de fysieke ontmoeting in een digitale wereld) en Sako Gatsjatrjan (Veerkracht en persoonlijke groei). Cabaretier Dolf Jansen treedt op en het Metropole Orkest levert een bijzondere bijdrage. Als spraakmakende gasten ontvangt Back 2 Live Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, en hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss.

Afgelopen weekend hebben alle gasten zich laten testen. Om deel te kunnen nemen aan het congres moet er een negatieve test getoond worden. Ook naderhand zullen alle gasten zich laten testen. Vanaf 12:00 vandaag zullen ze langzaam binnendruppelen in het Beatrix Theater van Jaarbeurs. De bezoekers van het congres zijn ingedeeld in drie bubbels, verdeeld over de zaal.

Bubbels

Vanaf 13:00 druppelen mensen rustig de hoofdingang van het Beatrix Theater van Jaarbeurs binnen. Bezoekers zijn verdeeld in bubbels met hun eigen kleur: blauw (250 personen), geel (200) en groen (50). Iedere bubbel heeft zijn eigen maatregelen. Ruimte tussen de stoelen of niet, spatschermen, het wel of niet dragen van een mondkapje. Er worden (video)opnames gemaakt en bezoekers dragen een sensor.

Iedereen laat zijn negatieve test zien en ondergaat een snelle temperatuurtest. Een selectief gezelschap ondergaat bovendien nog een sneltest. Maximaal 48 uur vantevoren hebben alle aanwezigen zich laten testen in een van de door Fieldlab Testvenementen aangewezen testlocaties. Via de Close app hebben de deelnemers hun testresultaat gedeeld en gezondheidsvragen beantwoord. De doorloop gaat vlot en de sfeer is uitgelaten.

Meemaken

Na de ontvangst in de lobby van Beatrix Theater gaan alle aanwezigen de zaal in. Dagvoorzitter Pauline de Wilde heet de aanwezigen in de zaal welkom. Best een emotioneel moment. 'De eerste die gaat huilen krijgt van mij 100 euro.' De sfeer is uitgelaten maar ook een beetje gespannen, want als bezoeker heb je vandaag best een verantwoordelijkheid. Als na vandaag uit de testen blijkt dat we een veilig event kunnen neerzetten, dan zegt dat veel voor de toekomst!

Na de opening van Pauline de Wilde opent staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat opent #BacktoLive officieel. Het begin is er! Is het inderdaad een nieuw begin? 'Eerder een startpunt', zegt Mona Keijzer. 'We moeten niet te vroeg juichen.'

Ontmoeten en contact

Op het podium gaan Maarten Schram, Pieter Lubberts en Andreas Voss onder leiding van Pauline de Wilde met elkaar in gesprek. Prof. dr. Andreas Voss is vanuit RadboudUMC de hoofdonderzoeker van het Fieldlab Programma. Als viroloog, en prominent lid van het OMT, heeft hij de onderzoeksaanpak ontwikkeld en zal hij straksde wetenschappelijke resultaten van het onderzoek valideren en publiceren. Het is gek, weer met zoveel mensen bij elkaar. Maar 'Het risico om hier besmet te raken is net zo groot als in de supermarkt - vrij klein dus', zegt Andreass Voss. Plus iedereen hier is negatief getest.' Hij denkt dat bepaalde type evenementen relatief snel weer moeten kunnen, zoals bezoekjes aan het theater of de bioscoop. 'We hopen straks wel op basis van de onderzoeksgegevens te kunnen inschatten wat de risico's zijn per eventtype. Zodat we een voorstel kunnen maken over hoe we dat evenement veilig kunnen organiseren.'

Temperatuurcheck

Daarna is het tijd om de temperatuur in de zaal even te checken - figuurlijk dan. Via de app Sendsteps beantwoordt de zaal verschillende vragen. Waar verheugt men zich het meeste op na corona? Uit de Wordcloud die ontstaat blijkt dat ontmoeten en contact het meest genoemd worden. En inspiratie natuurlijk. Op naar de inspirerende sprekers van de dag: antropoloog Jitske Kramer, Cabaratier Dolf Jansen. Daarna is het tijd voor de - ook veelgenoemde - bitterbal!

 

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!