Het Olympisch Stadion brengt je in beweging Het Olympisch Stadion brengt je in beweging
Back Back Locaties

Het Olympisch Stadion brengt je in beweging

01 februari 2023

Stel je voor: een locatie die letterlijk gegrift staat in brons, zilver en goud - dat kan niet anders dan een bijzondere sfeer meegeven aan welk event dan ook. 1928 was het jaar en Amsterdam de stad voor de achtste editie van de Olympische Zomerspelen, waarvoor bijna honderd jaar terug het Olympisch Stadion in stadsdeel Zuid in het leven is geroepen. Architect Jan Wils ontwierp een functionele constructie met strakke lijnen, die in de afgelopen eeuw onder andere in gebruik is genomen voor grote voetbalwedstrijden, concerten, als thuisstadion voor FC Amsterdam en dienst deed als museum. Inmiddels biedt het cirkelvormige gebouw onderdak aan meerdere ondernemingen en horecagelegenheden én is het ook beschikbaar als evenementenlocatie.

Het aangezicht van het Olympisch Stadion in Amsterdam doet fortachtig aan. Bij het naderen valt je blik meteen op de hoge Marathontoren, die de Marathonpoort -tevens de hoofdingang- als een trotse wachter lijkt te bewaken. Wist je trouwens dat het Olympische vuur een Nederlandse uitvinding is die bij de ’28-spelen zijn oorsprong vindt? Net als de introductie van het blauwe P-parkeerbord, die na de spelen wereldwijd werd ingezet. Bij binnenkomst zorgt de frisgroene kleur van het centraal gelegen grasveld voor een mooi contrast met het donkerbruine steen van het gebouw. De bijbehorende atletiekbaan wordt nu nog veel gebruikt door het Team Para Atletiek en atletiekvereniging Phanos, wat in één van de twee grotere zalen is te zien aan de zwartwitfotografie op de muren. Daarnaast zie je de topsporters er zelf met regelmaat trainen.

Een verbindende factor

Momenten waarbij mensen vanuit alle lagen van de samenleving bij elkaar komen -zelfs leden van het Koninklijke huis- om collectief iets toe te juichen, zijn schaars. Maar sport verbindt. En dat gevoel van saamhorigheid en overwinning zit diepgeworteld in het DNA van ‘t Olympisch Stadion. Wie wil dit niet als voedingsbodem voor vergaderingen, teambuildingsactiviteiten en brainstromsessies? De verschillende ruimtes die hiervoor beschikbaar zijn voelen prettig uit de luwte, maar bieden vol uitzicht over de sportvelden, wat de zin om tussendoor actief aan de slag te gaan lekker aanwakkert. De modern ingerichte zalen zijn onlangs helemaal vernieuwd en bieden bij elkaar ruimte aan maximaal 250 personen, waarbij het verschil in capaciteit van de zalen kleinere break-outsessies goed mogelijk maakt. Voor nog grotere groepen biedt het sportveld uitkomst: denk aan een grote buitentent voor borrels en trainingen, met een podium voor sprekers. Of kom met het hele bedrijf juichen bij een voetbaltoernooi als teambuildingsuitje.  

Alle gekheid op een stokje

Tussendoor met je team polstokspringen op het veld? Of de dag afsluiten met een potje rugby? Ja, zelfs schapenhoeden als teamactiviteit; de organisatie achter het iconische sportgebouw acht niks onmogelijk. Je kunt er terecht voor relaxte kleinschalige borrels tot goed doordachte, grotere eventproducties. En met zalen die namen dragen als de Sportkantine, Permanence en de 1928 Olympic Room is de dag sowieso bezield met de sportieve mindset van alle topsporters die de gangen van het Olympisch Stadion hebben bewandeld. Ook de vergaderruimtes herinneren je door diverse relikwieën aan de rijke historie. Zo doen oude houten massagebanken nu dienst als side tables en zijn in de grote presentatieruimte de originele stoelen te vinden waar het Koninklijke paar destijds nog op heeft gezeten.

 

Historie, architectuur, saamhorigheid en vooral plezier; in het Olympisch Stadion komt het allemaal harmonieus samen. Maar het is een beknopte, tekortschietende samenvatting voor een locatie die de setting is geweest voor zoveel onvergetelijke grote en kleine momenten in de Nederlandse sport- en evenementengeschiedenis.

 

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!