‘Het nieuwe tijdelijk in plaats van het nieuwe normaal’, Jochem Schellens, Papendal‘Het nieuwe tijdelijk in plaats van het nieuwe normaal’, Jochem Schellens, Papendal
Back Back Nieuws

‘Het nieuwe tijdelijk in plaats van het nieuwe normaal’, Jochem Schellens, Papendal

22 juni 2020

De eerste kleine evenementen mogen plaatsvinden, vanaf 1 juli mogen evenementenlocaties weer 100 personen ontvangen en ook de verdere maatregelen worden langzaam versoepeld. Voor de evenementenbranche betekent dit vooral veel doorzettingsvermogen en creativiteit om gasten binnen de mogelijkheden zo goed mogelijk te kunnen ontvangen. Hoe ervaart de evenementenbranche de impact van het coronavirus? Hoe zien ze de toekomst van de branche? Aan het woord: Jochem Schellens, directeur Hotel Papendal.

Wat betekenen de huidige maatregelen voor jullie?

Vanaf 16 maart was een gezond bedrijf dat op het punt stond om het beste jaar ooit te evenaren, opeens gesloten. Dat was zuur, zeker op een terrein dat normaal bruist van de (sportieve)activiteit. Bovendien zou 2020 het jaar van de Olympische Spelen zijn. Papendal zou onder andere het TeamNLTokyo Center in Japan hosten en onze sporters trainen hier natuurlijk al jaren naartoe. Dat maakt de timing van het virus extra zuur.

Vanaf 28 mei zijn we weer geopend voor hotelgasten en gelukkig zijn er sinds kort ook sporadisch weer wat kleine vergaderingen. Het leven op Papendal komt terug. Bovendien heeft er nog nooit iets of iemand terug kunnen komen zonder een eerste stap te nemen, dus daar zijn we – met de hele branche – hard mee bezig.

Welke kansen zie je? Hoe pakken jullie door?

Wat kan er wél, dat is nu onze voornaamste focus. Hotel Papendal ontvangt normaal heel veel zakelijke gasten. In de zomermaanden verschuift dit naar leisuregasten, daar zal voor de komende tijd dan ook extra nadruk op liggen. We richten ons voor de zakelijke evenementen nu op september, ervan uit gaande dat er geen tweede golf komt. Juist dat steeds van perspectief wisselen, de onzekerheid en de inconsequentie tussen de verschillende branches leveren veel stress op. We proberen daarom steeds per week te bekijken wat er mogelijk is.

Wanneer organiseren jullie de eerste evenementen en hoe?

Positief gezien beginnen de beperkingen langzaam steeds meer op te lossen. We proberen zo creatief mogelijk om te gaan met de mogelijkheden die we hebben – er kunnen gelukkig ook veel dingen wel. Zo zijn wij met de ruimte die we op Papendal hebben, prima in staat om mensen met een veilige afstand van 1,5 meter te ontvangen. Eigenlijk ruim meer dan die dertig mensen die we nu mogen ontvangen. In vergelijking met supermarkten, dierentuinen en pretparken waar nu naar het aantal vierkante meters wordt gekeken, voelt dat vreemd. Maar ik begrijp ook dat dat allemaal heel lastig is, wat versoepel je en wat niet. Je kunt niet in één keer terug naar de oude situatie. Voor een langere periode zijn deze beperkingen voor de branche echter niet haalbaar.

Wat verwacht je van een versoepeling na 1 september?

Ik verwacht niet dat we na 1 september meteen weer groepen van 1000 mensen kunnen ontvangen. Ik zie wel de trend van kleinere bijeenkomsten met het verbinden van verschillende zalen en eventueel videoverbindingen doorzetten. Ook voor internationale bijeenkomsten zal dit de komende tijd een veelgebruikte combinatie blijven. Het voordeel is dat deze vorm makkelijk op- en af te schalen is.

Hoe zie je de toekomst van de branche voor je?

Voorlopig zijn we nog niet van dit virus af vrees ik. Dat betekent dat we er als branche op voorbereid moeten zijn dat we dingen op afstand moeten kunnen organiseren. Het betekent denk ik ook dat kleinere evenementen – van 100/200 personen – veel gangbaarder zullen worden en dat we ons daarop moeten gaan inrichten. We zullen kleinschaliger moeten gaan denken dan dat we gewend zijn. Ik zie dit echter wel als een overgang, het nieuwe tijdelijk in plaats van het nieuwe normaal.

Zijn jullie betrokken bij bijzondere initiatieven?

Wij zijn allerlei creatieve initiatieven aan het ontwikkelen, maar zijn daarbij afhankelijk van de veranderende maatregelen en vergunningen. Zo zouden we bijvoorbeeld in de zomer graag een drive-inn-bioscoop op ons evenemententerrein willen organiseren. Zo zijn we steeds op zoek naar oplossingen om leuke dingen te verzinnen op ons terrein, wat daar is heel veel mogelijk. Volgend jaar vieren we bovendien ons 50-jarig bestaan, daar hopen we een aantal mooie evenementen aan te kunnen koppelen.

Wil je nog iets kwijt aan je branchegenoten of potentiele opdrachtgevers?

Samen volhouden is denk ik een hele belangrijke. Laten we elkaar als concullega’s dus vooral niet de tent uit vechten, maar als één front optreden en laten zien: het kan wél!

Door > Mahlee Plekker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!