
Het Majoor Bosshardthuis: een klein huis vol grote verhalen
Decennialang was ze hét gezicht van Het Leger des Heils en in de 94 jaren dat ze al-mensen-reddend ons land sierde, laat ze nogal een nalatenschap achter. Eentje die Alida Bosshardt - twee jaar na haar dood in 2009 - de titel van Grootste Amsterdammer aller tijden opleverde. En dat voor een Utrechtenaar! Er is voor én na haar in Nederland niemand geweest die op dezelfde manier haar levenswerk kan evenaren. Dit levert de barmhartige Samaritaan een eigen experience center met museum op. Het Majoor Bosshardthuis is een verzamelplek vol (levens)verhalen geworden, met ruimte voor kleinschalig zakelijk bijeenkomen. Kleine waarschuwing: een stap zetten in dit huis is vertrekken met een hart vol sympathie.
Een bijzondere plek in hartje Amsterdam
Wandel vanuit het Majoor Bosshardthuis de hoek om en je ziet het in brons gegoten evenbeeld van Alida zitten op een bankje met een ontvangende open arm, nét zo verwelkomend als ze in real life was.
Het is een uitnodigend plekje voor het maken van een foto, wat je om de paar minuten toeristen ook ziet doen. Het Amsterdamse grachtentafereel op de achtergrond maakt het plaatje compleet. Wie kent de vrome vrouw in haar Leger des Heils pak met kenmerkend hoedje niet? In de jaren tachtig, negentig en nul, kwam ze met regelmaat voorbij op televisie om bekendheid te brengen aan haar missie en deelde ze de spotlights met BN’ers als Jos Brink, Paul de Leeuw en Herman Brood.
Maar op de allereerste plaats was Bosshardt geliefd om het werk dat ze verrichtte voor de meest kwetsbare mensen ‘onderaan’ de maatschappij. Wat dat betreft was de Majoor een toonbeeld voor inclusief denken; de deur van haar opvanghuis stond open voor de hele gemeenschap in en rondom de Amsterdamse wallen. Drugsverslaafden, prostituees, slachtoffers van huiselijk geweld en daklozen: ze wisten de deur aan de Oudezijds Voorburgwal 14 allemaal te vinden. En ditzelfde opvanghuis is na een grondige renovatie nu het Majoor Bosshardthuis, dat op sommige dagen nog steeds een open huis is voor alle mensen uit de buurt, maar dus ook is in te zetten is als vergader-, brainstorm- en netwerkruimte.
Transparantie die past bij de levensmissie
Aan de zijkant van het oude huis is in de smalle steeg een aantal oude huisjes deels vervangen door een moderne glazen pui, waardoor je meteen de ontvangsthal in kijkt. De transparantie van de entree past helemaal bij de levensmissie van de Majoor. Leuk weetje: het pand is ook nog eens het oudste stenen woonhuis van onze hoofdstad! Des te meer reden om deze bijzondere plek in het vizier te houden. De gelaagdheid aan verhalen die het huis rijk is, is van een ander niveau en op slechts zes wandelminuten van Amsterdam Centraal Station duik je daar al in. Gert Kraaijveld, manager Majoor Bosshardthuis vertelt: ‘De Majoor had de gave om met jan en alleman het gesprek aan te gaan. Zeker voor die tijd was dat bijzonder, want het was hier toen allesbehalve veilig, maar door haar ontvankelijkheid dwong ze respect af bij álle buurtbewoners. Dat immense gevoel van welkom zijn is iets wat wij met deze multifunctionele locatie voort willen zetten.’
Menselijkheid als verbindende factor
Je kan er als organisatie voor kiezen om er je vergadering of presentatie te houden en weer te vertrekken, maar een rondleiding overslaan is doodzonde. Ook al staat de kern van je zakelijke bijeenkomst helemaal los van de thematieken van het huis, dan is er nog altijd het stukje menselijkheid dat overkoepelend alsnóg alles verbindt. Die menselijke connectie is in het Majoor Bosshardthuis op allerlei manieren terug te vinden: van de producten in de bescheiden museumshop tot de lunch die je er nuttigt. Dat laatste wordt verzorgd door 50|50 Amsterdam, dat bekend staat om hun bijzondere personeels- en re-integratiebeleid, en op meerdere vlakken de vaste samenwerkingspartner is van het experience center. Leuk om te weten is dat je in dit experience center alles mag opentrekken en aanraken, ongekend voor een museum!
Inspireren als doel
Een bezoek aan het Majoor Bosshardthuis doet wat met je. En dat is precies de bedoeling. Gert: ‘Wat we het liefst willen is dat zakelijke bezoekers geïnspireerd raken door de verhalen en misschien gaan nadenken over wat ze zelf kunnen teruggeven aan de maatschappij of hun eigen buurt. Maar ook al onderneem je niks, dan draag je alsnog bij door hier simpelweg te zijn. Alles wat je nuttigt of koopt komt weer terecht bij helpende instanties. Op die manier wordt de missie van de Majoor nog altijd voortgezet.’
Dit artikel publiceerden we eerder in Magazine Events 2024-01.