Back Back Nieuws

Herstel beursbestedingen zet nog niet door

12 juli 2012
De totale bestedingen van exposanten aan het medium beurzen zijn in 2011 uitgekomen op € 365 miljoen, ruim 4% lager dan in 2010. Het herstel dat vorig jaar binnen de CLC-VECTA-sector beurzen werd ingezet, zet nog niet door. Dit blijkt uit de door onderzoeksbureau Respons opgestelde branchecijfers in opdracht van branchevereniging CLC-VECTA.

Minder beurzen en verkochte vierkante meters
In 2011 vonden er 522 vak- en consumentenbeurzen plaats, in 2010 waren dat er 532. Alhoewel rekening gehouden moet worden met de tweejaarlijkse cyclus van vooral vakbeurzen, is de daling toch groter dan verwacht. De daling is het grootst bij de regionale vakbeurzen, die ook het grootste aandeel hebben in de daling van het aantal verkochte vierkante meters beursvloer. In totaal daalt het aantal vierkante meters beursoppervlakte met 7% en komt daarmee uit op het niveau van 2009.

Meer bezoekers en exposanten
Voor het eerst sinds 2008 laten de totale bezoekersaantallen en exposanten wel weer een positief beeld zien. Na de opeenvolgende dalingen van 2009 en 2010, stijgen de bezoekersaantallen met ruim 2%. Of het structureel is valt nog niet te zeggen, aangezien het resultaat wordt beïnvloed door de AutoRAI (2-jaarlijks), met ruim 270.000 bezoeken de grootste publieksbeurs in 2011. Met een uiterst lichte stijging, komt de terugloop in het aantal deelnemende bedrijven en instanties (exposanten) van de afgelopen drie jaar tot stilstand.

Rapport
In opdracht van CLC-VECTA inventariseert Respons jaarlijks de gegevens van vak- en consumentenbeurzen bij organisatoren en accommodaties. Voor leden van CLC-VECTA is het volledige rapport met alle gegevens en cijfers kosteloos verkrijgbaar. Niet-leden kunnen het digitale rapport tegen een vergoeding van € 25,- verkrijgen.

Afbeelding: De grootste vak- en publieksbeurzen in 2011 naar aantal bezoeken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!