Herinneringen ophalen met Kasteel De Hooge VuurscheHerinneringen ophalen met Kasteel De Hooge Vuursche
Back Back Locaties

Herinneringen ophalen met Kasteel De Hooge Vuursche

11 september 2018

Natuurlijk kan Event Company hoog van de toren blazen over de 19 hectare grond waar Kasteel De Hooge Vuursche over beschikt. Of over het romantische karakter van een kasteel en de exclusiviteit van vergaderen op een landgoed. Maar in alle eerlijkheid: dat zou nogal cliché zijn. Liever vertelt Mirco Cuppens, de ondernemer achter Event Company, over de levendige herinneringen, geschiedenis en het eigentijdse karakter van deze monumentale eventlocatie, die ook nog eens centraal gelegen is.

In 2006 koopt Event Company Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn van biermerk en -brouwerij Heineken en laat het grondig renoveren. Met deze bijzondere aanwinst biedt het bedrijf vier evenementenlocaties: Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn, Landgoed Te Werve en Te Werve Buiten in Rijswijk en De Lindenhof in Delft. Het kasteel en bijbehorend landgoed beschikken over volop mogelijkheden voor de particuliere en zakelijke evenementenmarkt. Zo kan er comfortabel vergaderd worden in het Koetshuis, midden in het bos, een klantbijeenkomst plaatsvinden in het kasteel, inclusief barbecue op het bordes, een knalfeest met kerst gerealiseerd worden voor het personeel en kunnen het hele jaar door relaties ontvangen worden in ongedwongen sfeer.

Heinekens opleidingscentrum en safe house

Het is 1975 als Kasteel De Hooge Vuursche in gebruik wordt genomen als conferentieoord door  Heineken. Het bedrijf wordt dan gerund door Freddy Heineken: kleinzoon van de oprichter van de bierbrouwerij, Gerard Adriaan Heineken. Het commerciële personeel van Heineken krijgt het hele jaar door training en opleiding in het Koetshuis. En aan het einde van al die intensieve scholingsdagen is er in het kasteel bij ‘Barretje H’ volop gelegenheid voor ontspanning. Inclusief de nodige biertjes natuurlijk. Nadat Freddy Heineken in 1983 op opzienbarende wijze ontvoerd en weer vrijgelaten wordt, laat hij een safe house in het kasteel bouwen, waar hij nog enkele jaren gebruik van maakt. Vanaf 1987 verpacht Heineken het kasteel aan opeenvolgende hotelketens Postiljon en Accor.

De adellijke geschiedenis van het kasteel

Maar hoe is dat kasteel daar eigenlijk gekomen? In de 19e eeuw zijn de bossen tussen Baarn en Hilversum eigendom van jonkvrouw Louise Charlotte Rutgers van Rozenburg en staan bekend als de Hooge Vuursche. De jonkvrouw trouwt met Johannes Adrianus Leonard van den Bosch en neemt haar intrek in een landhuis aan de overzijde van het kasteel. De jonkvrouw overlijdt en Van den Bosch trouwt met een jonge baronesse. Hij geeft opdracht aan bouwmeester Eduard Cuypers een kasteel te bouwen en laat de tuinen aanleggen door een befaamde tuinarchitect. De serpentinevijver wordt met 1.500 meter verlengd en met uitgegraven zand verhoogd. Het kasteel komt in 1911 klaar.

Feesten, brand en de ontdekking van de wijnkelder

Hierna volgenjaren van feesten op het landgoed van Kasteel De Hooge Vuursche, waarna het in de jaren dertig in handen komt van Staatsbosbeheer en vanaf 1939 wordt verhuurd aan diverse hotelexploitanten. En dan gaat het mis. Het is winter 1940, er ligt een dik pak sneeuw en de vijver is bevroren. Kasteel De Hooge Vuursche staat in lichterlaaie. De aangesnelde brandweermannen moeten een wak hakken in het ijs van de serpentinevijver. Aan het einde van de dag duiken de brandweerlieden het kasteel in, de meesten van hen zijn flink onderkoeld, en stuiten op de wijnkelder. Het leed is gauw geleden: de heftige gebeurtenis wordt afgesloten met een feestavond, incluis de ontdekte wijn- en voedselvoorraad. Na de brand is er van het kasteel slechts een ruïne over, welke in 1943 verkocht wordt aan Hotel Maatschappij Gooiland en in 1944 wordt herbouwd onder architect W.C. Hamdorff sr.

Populair in het hele land

Terug naar het hier en nu. Event Company is alweer aardig wat jaren de trotse eigenaar van Kasteel De Hooge Vuursche. De renovatie na aankoop heeft maar liefst 19 hotelkamers in het kasteel en 6 vergaderruimten in het Koetshuis opgeleverd. Dat zijn faciliteiten die op zulke monumentale eventlocaties maar weinig te vinden zijn. Kasteel De Hooge Vuursche is hierdoor niet alleen een vergader- en evenementenlocatie met een ‘plus’ maar wordt door Toptrouwlocaties, het meest toonaangevende platform voor oriëntatie op de huwelijksmarkt, in 2018 voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de meest populaire trouwlocatie van Nederland. Kasteel De Hooge Vuursche is dé plek voor vergaderingen en presentaties, feesten en zelfs voor afscheidsceremoniën en condoleances.

Eigentijds en persoonlijk

Dat hospitality bij het team van Kasteel De Hooge Vuursche in het DNA zit, zal iedere gast al snel ervaren. Zo weet Marian, gastvrouw in het Koetshuis, exact welke trainer cappuccino drinkt met twee zoetjes, en wie het liefst de dag begint met Engelse thee. Op deze locatie genieten de gasten, net als op de andere locaties van Event Company, van een verblijf of zakelijke bijeenkomst met persoonlijk karakter, zonder tijdsdruk. Dit is een monumentale plek met een verhaal, en met een ongedwongen en moderne uitstraling bovendien. Kasteel De Hooge Vuursche: een geslaagde combinatie van historie en eigentijdsheid en een van ’s lands allermooiste evenementenlocaties.

Door > Irene Campfens

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!