Back Back Nieuws

Hardlopen over Icoon Afsluitdijk tijdens Afsluitdijk Open

21 juli 2016
De Afsluitdijk Open, een hardloop evenement vindt in de vroege ochtend van zondag 4 september plaats. Tijdens het evenement zien we een lang lint van hardlopers dat bij het opkomen van de zon over de Afsluitdijk loopt. Voor dag en dauw wordt de dijk teruggegeven aan de mens en starten duizenden hardlopers aan de pure dijkbelevenis. De Afsluitdijk Open heeft een sociaal karakter: deelnemers én organisatie steunen met het event de Trombosestichting en Spieren voor Spieren.

De Afsluitdijk: In de jaren ’30 gebouwd door een zelfredzaam volk dat de 32 km lange dijk steen voor steen heeft neergelegd om ons land te beschermen tegen de kracht van het water. Na ruim 80 jaar wordt het iconische bouwwerk versterkt. Een aanleiding voor Rijk en regio om kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde te vragen een bijdrage te leveren aan de belevingswaarde van de dijk. Onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’ nemen Daan Roosegaarde en zijn team ons het komende jaar mee in de schoonheid van de Afsluitdijk. Met een subtiele tweede laag van licht en interactie wordt de koppeling gemaakt tussen mens en landschap.

Het eerste weekend van september 2016 is de start van project ‘Icoon Afsluitdijk’. De rijke geschiedenis en unieke bouw staan dan centraal. Eén van de onderdelen dit weekend is de Afsluitdijk Open, met de Trombosestichting als belangrijke initiatiefnemer. Het beeld van de Afsluitdijk Open wordt heel bijzonder: met duizenden hardlopers die vanuit Den Oever koers zetten naar de opkomende zon in Friesland.  Een unieke ervaring, want de Afsluitdijk wordt op deze vroege zondagochtend voor één keer afgesloten voor verkeer en opengesteld voor de energie van duizenden hardlopers.

Iconische hardloopafstand
De langste afstand, de volledige 32.8 kilometer asfalt, is de grootste uitdaging. Daarnaast is het mogelijk om de Halve (16.4km) of een Kwart (8.2) Afsluitdijk te lopen. 'We zien de Hele Afsluitdijk graag als een nieuwe afstand tussen de halve en hele marathon in', zegt Koen Hermens van de organisatie van de Afsluitdijk Open. Geen officiële afstand natuurlijk, maar wél één met een bijzonder karakter.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!