Hackatrain: dit jaar in teken van MaaSHackatrain: dit jaar in teken van MaaS
Back Back Eventcase

Hackatrain: dit jaar in teken van MaaS

05 juni 2018

Een ludieke hackathon organiseren, dát is wat Amal Whyte bedacht en realiseerde toen ze drie jaar geleden vanaf het treinstation van Amsterdam vertrok met de allereerste Hackatrain richting Berlijn. Thuishaven was dit jaar de plek waar de voorpret voor developers plaatsvond tijdens de pre-gathering van Hackatrain, editie 2018.

Een hackathon by train

Een hackathon is een evenement waarbij mensen samenkomen om een probleem op te lossen. Binnen een vastgesteld aantal uur rollen er innovatieve ideeën uit deze ‘pressure cooker’. Het heeft niets te maken met ‘hacken’, zoals jij en ik het kennen, wél heeft een hackathon iets te maken met de originele betekenis van het word hacken: 'Een concept gebruiken op de manier waarop het origineel niet bedoeld is.' Praktisch betekent dit dat tijdens een hackathon gezocht wordt naar nieuwe manieren om bestaande oplossingen in te zetten.

Dit jaar mogen ruim 100 young professionals en studenten aan een uitdagend vraagstuk gaan werken, waarbij zij Mobility as a Service (MaaS) en de blockchain techniek gaan combineren. Blockchain is een programmeertaal en, zo liet ik mij vertellen door keynote spreker Marco Maréchal, CEO van Connected, betekent zoveel als unieke codes aan elkaar verbinden die elkaar herkennen zodat veiligheid wordt ingebouwd. De bekendste implementatie van blockchain is Bitcoin.

Food for thought

Tijdens de spectaculaire opening brengt een drone de cue cards van de moderator de circustent binnen, waarna het dezelfde Marco Maréchal is die de aanwezigen van een flinke portie food for thought bedient met zijn schets van de toekomst dat draait om MaaS.

Wat Spotify betekent voor de muziekbranche en Netflix voor de tv, is MaaS voor onze mobiliteit. Door de reiziger via een app gemakkelijk toegang te verschaffen tot alle mobiliteitsopties, ontstaat er een aantrekkelijk vervoersalternatief voor de eigen auto. De eindgebruiker bedenkt de oplossing. Met behulp van data kun je exacte reistijden berekenen van A naar B en welke transportmiddelen (inclusief skateboard) je daarbij kunt inzetten zonder ze zelf te bezitten. We moeten flink gaan nadenken over een toekomst zonder files. De Nederlandse regering heeft namelijk stop gezegd tegen nieuw asfalt. Uber in New York doet al aan taxi sharing. De chauffeur wacht hier net zo lang tot de taxi vol is. Wist je trouwens dat Nederland op de 3e plek staat wereldwijd aangaande mobiliteit innovatie?

Het wordt me goed duidelijk. De ontwikkeling en vernieuwing van de wereld gebeurt while i’m busy doin’ other things!

Workshops

Na deze opening wordt de vrijdagmiddag voornamelijk besteed aan workshop rondes. Tussen de workshops door is er genoeg tijd om van gedachten te wisselen met elkaar op het über chille festivalterrein van Thuishaven, al dan niet met blote voeten in het zand, of om nog eens door te praten met de deelnemende organisaties die met een stand vertegenwoordigd staan op het marktplein. Circusacts, gadgets, tarrotkaarten, zelf gebrouwen biertjes van Itility en een heus rad van fortuin (al-tijd prijs). Toffe ontspannen intermezzo’s tussen de interactieve workshops door. De circa 100 aanwezigen konden kiezen uit workshops van INGJust Do I(o)TQuantoz/IBMArrivaIntertrafficTranslink/9292NSVixionItility en Parkmobile. De workshops leren je onder andere te programmeren of codes te testen.

Zowel de grote circustent van Thuishaven als ook de Loods en enkele containers  die speciaal voor de gelegenheid zijn bijgeplaatst fungeren als workshopruimte. Er is voldoende stroom en toereikende wifi op het festivalterrein. De middag wordt afgesloten met lekker eten en een drankje vergezeld van wat muziek tunes.

De Hackatrain

Technologie ontwikkeling kan dus overal, ook in de trein! De Hackatrain vertrekt dit jaar op 18 juni en keert op 23 juni weer terug. In Berlijn bezoeken de deelnemers onder andere het jaarlijkse technologie festival Tech Open Air (TOA Berlin). Tijdens de heenreis bedenken ze innovatieve oplossingen. Na aankomst in Berlijn zet de hackathon zich voort bij Beach Bar Mitte, waar ze in teams een technisch prototype ontwikkelen en strijden om  de hoofdprijs van € 5.000,-. Tijdens de pre-gathering zijn deze teams samengesteld.

Bekijk hier de aftermovie:

Meer weten?

Enthousiast geworden over Hackatrain? Lees meer op de website van dit evenement. Wil je meer weten over de evenementen van By Whyte of om deze vooral te beleven bij Thuishaven? Houd ze in de gaten, Tech Harbour is coming up!

Door > Lilian Kuerten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!