Back Back Nieuws

Grootste LED-doek bij Night of the Proms

25 augustus 2006

Het jaarlijks muziekevenement Night of the Proms heeft het grootste LED-doek laten ontwikkelen voor haar nieuwe concerttournee. Het doek dat door het Belgische bedrijf ShowTex is gemaakt is uniek in de wereld en wordt tijdens de tournee dit najaar in België, Nederland en Duitsland voor de eerste keer gebruikt.


Showtex ontwikkelde een doek van 540 vierkante meter waarin meer dan 10.000 gekleurde LED’s werden verwerkt. Elke LED kan aparte worden bediend dankzij de software van Arkaos. “Met behulp van een uitgebreide catalogus beelden kunnen we de nodige animatie voorzien op het doek”, aldus Geert Vanhout, de light engineer van de Night of the Proms en verantwoordelijk voor de lichtshow tijdens de concerten.


LED’s worden in de evenementensector gebruikt om de illusie van een ‘fonkelende sterrenhemel’ te creëren. Night of the Proms maakte eerder al gebruik van deze techniek om een adembenemende sfeer te scheppen. Dit jaar gaat Night of the Proms nog een stap verder en gaf het ShowTex de opdracht een showled fullcolor animatie doek te maken.


Een LED (Light Emitting Diode) is een elektronische component, een diode die licht uitzendt als er een stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Nick Holonyak ontwikkelde in 1962 de eerste werkende LED. (*)

In eerste instantie hebben LED’s de schaalverlichtingslampjes en controlelampjes vervangen. Door hun veel langere levensduur, grote (mechanische) schokbestendigheid, veel geringere energiebehoefte en daardoor veel minder warmte ontwikkeling zijn zij een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief. Een gekende toepassing is het derde remlicht bij auto’s.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!