‘Groene bunker' heropent in Hamburg‘Groene bunker' heropent in Hamburg
Back Back Nieuws

‘Groene bunker' heropent in Hamburg

10 juli 2024

Het is het meest spectaculaire bouwproject in Hamburg sinds de opening van de Elbphilharmonie. De uitbreiding en vergroening van de kolossale hoogbouwbunker uit de Tweede Wereldoorlog opende op 5 juli de deuren na een bouwperiode van vijf jaar. Naast het al geopende REVERB by Hard Rock Hotel, biedt de locatie verschillende eetgelegenheden, een gedenkplaats voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en is er veel ruimte voor lokale cultuur. Ook heeft de St. Pauli Bunker een openbare daktuin en een 'bergpad', die een zee van groen naar het stadscentrum brengen. Het is dé nieuwe Hamburgse hotspot waar cultuur en geschiedenis samenkomen.

Al sinds de Tweede Wereldoorlog is de betonnen kolos moeilijk te missen in Hamburg. Het bouwwerk torent uit boven het Heilingengeistfeld, midden in het hart van de wijk St. Pauli. Nu is het gebouw getransformeerd in een baanbrekend architectonisch project met vijf nieuwe verdiepingen in de vorm van een trap en voorzien van uitgebreide beplanting. Met een toevoeging van 20 meter is het gebouw gegroeid tot een totale hoogte van 58 meter.

Daktuin met panoramisch uitzicht

De daktuin, met panoramisch uitzicht over de stad, kan bereikt worden door de 335 treden te beklimmen óf via het 560 meter lange ‘bergpad’. In totaal werden er 4.700 bomen en 16.000 struiken geplant op de bunker. Dit maakt het bouwwerk een internationaal voorbeeld voor klimaatadaptatie in grote steden. Een bezoek aan de bunker via het bergpad is gratis. De openbare ruimtes zijn in de zomer geopend van 7.00 tot 23.00 uur.

Culturele smeltkroes

De opening van het REVERB by Hard Rock Hotel Hamburg, dat een aanzienlijk deel van de uitbreiding in beslag neemt, is de eerste vestiging van dit concept in Europa. Met 134 kamers en suites vormt het hotel een dynamisch cultureel centrum, dat artiesten, muziekfans, locals en toeristen verbindt en inspireert. Naast de hotelactiviteiten zijn er vier bijzondere eetgelegenheden: ‘Constant Grind’, een koffiebar met panoramisch uitzicht, ‘Karo & Paul’, een drie verdiepingen tellende bar met livemuziek, het hoofdrestaurant ‘La Sala’ en de ‘Green Beanie’ op het dakterras, met een wisselende gastronomische selectie.

Gedenkplaats

Naast het commerciële aanbod bevindt zich in de bunker ook de Georg-Elser-Halle: die wordt gebruikt voor concerten, culturele evenementen, schoolsport en culturele activiteiten. Daarnaast is er op de begane grond een gedenkplaats en informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog, ter nagedachtenis aan de slachtoffers en de meer dan 1.000 dwangarbeiders die het gebouw in 1942 binnen 300 dagen bouwden. Bewonersinitiatieven uit de naburige wijken Karo en Schanzen werden betrokken bij de nieuwe invulling van de bunker.

Foto: HMG/hamburgviews

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!