Back Back Nieuws

Finalisten voor titel 'Dagvoorzitter van het Jaar 2013' bekend

06 februari 2014
De jury van de verkiezing ‘Dagvoorzitter van het jaar 2013’ heeft alle kandidaten op de shortlist geïnterviewd en de nominaties bekend gemaakt. ‘Het waren stuk voor stuk geweldige gesprekken, die de jury zeer geïnspireerd hebben’, zegt juryvoorzitter Jan-Jaap In der Maur (Dagvoorzitter.nl): ‘We waren onder de indruk van het vakmanschap van alle kandidaten’. Mede-initiator Marga Groot Zwaaftink (Commgres) vult aan: ‘wie de winnaar ook wordt, het is vooral het vak dagvoorzitter dat wint. De deelnemers hebben echt bewezen dat hun inbreng toegevoegde waarde heeft op het resultaat van bijeenkomsten’. De komende weken worden opdrachtgevers van de genomineerden ondervraagd.

‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’
De jury had een harde dobber aan het aanwijzen van de genomineerden, volgens Groot Zwaaftink: ‘Op dit niveau ontlopen de kandidaten elkaar niet veel. Maar na een stevige discussie zijn we er van overtuigd dat we de goede keuze hebben gemaakt’. 
In de belangrijkste categorie, ‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’, zijn er nu vier genomineerden over gebleven van de acht kandidaten, die op de shortlist stonden: 
- Rens de Jong
- Maarten Bouwhuis
- Rutger Mollee
- Anouschka Laheij

De jury ondervroeg alle kandidaten over diverse onderwerpen: hun visie op het vak, de bijdrage die de dagvoorzitter kan leveren aan de effectiviteit van bijeenkomsten, hun persoonlijke stijl, hun sterke en zwakke kanten, hun vaardigheid in meeting design en de investering die ze doen in voortdurende training en opleiding.

‘Uiteindelijk’, zegt In der Maur, ‘draait het allemaal om bijeenkomsten die daadwerkelijk iets opleveren. De jury heeft geprobeerd er de vinger achter te krijgen, hoe groot de bijdrage van deze kandidaten was aan de opdrachten die ze afgelopen jaar deden’.

‘Beste dagvoorzitterschap 2013’
De tweede categorie is die voor het ‘Beste dagvoorzitterschap 2013’: één specifiek optreden waarbij de winnaar de bijeenkomst aantoonbaar naar een beter resultaat heeft getild. Drie van de vijf kandidaten zijn nu genomineerd:
- Stefan Wijers
- Lars Sorensen
- Jim Stolze 

‘Talent van het jaar’
In de laatste categorie ‘Talent van het jaar’ zijn twee jonge dagvoorzitters genomineerd:
- Rick van der Kleij
- Eva Brouwer

De jury zal in de komende weken van iedere genomineerde opdrachtgevers ondervragen, waarna de winnaars bekend gemaakt worden.

Toon, tempo en stijl
Initiatiefnemers In der Maur en Groot Zwaaftink verheugen zich op de finale ronde. ‘Het zijn immers de opdrachtgevers, die een echt oordeel kunnen vellen over de waarde die hun dagvoorzitter heeft gehad’ vindt Marga. Jan-Jaap geeft aan dat de lat hoog gelegd zal worden: ‘van deze toppers mogen we verwachten, dat ze meer doen dan het programma netjes uitvoeren. We zoeken iemand die zijn opdrachtgever geholpen heeft het doel scherper te krijgen en die mee heeft gebouwd aan een zeer weloverwogen event architectuur. Een echte top-gespreksleider is zich in onze ogen ieder moment van het project bewust van zijn rol en bouwt een dag zeer gericht op in zijn keuze van toon, tempo en stijl van gespreksleiding’.

Waar, wanneer en hoe?
Over waar, wanneer en hoe de uitslag bekend gemaakt wordt, blijft de jury nog even vaag. Juryleden Nico Meyer (MeetingMonitor/Congreswereld.nl), Roel Dekker (NextNovelty), Mike van der Vijver (MindMeeting), Maarten Schram (IDEA), Marga Groot Zwaaftink (Commgres) en juryvoorzitter Jan-Jaap In der Maur (Dagvoorzitter.nl) laten allemaal glimlachend weten: ‘we houden iedereen graag in spanning en gaan voor de grote verrassing’.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!