We hebben de maand juli weer geel kunnen kijken van de Tour de France, één van de grootste sportevenementen ter wereld. De 198 renners moesten in totaal 3.360 kilometer fietsen. En ook al legde uiteindelijk een groot aantal van deze sporters deze kilometers af, er kan er maar een de winnaar zijn… De Brit Chris Froome mag deze titel het hele jaar dragen. Maar in Nederland zijn we vooral trots op Robert Gesink die de zesde plaats heeft behaald en Bauke Mollema met een mooie zevende plek. Gisteren was de laatste dag van de Tour en die etappe – op de Champs Élysées – mag Andre Greipel op zijn naam zetten. Het was een enerverende editie dit jaar, niet in de laatste plaats omdat de Grand Départ in Utrecht plaatsvond, door Rotterdam ging en ook ons Neeltje Jans aandeed. We blikken even terug op het prachtige evenement dat maar liefst 23 dagen duurde én duiken in de opmerkelijke cijfers.
We starten, net zoals de tour dat deed, in Utrecht, want daar vond de zeer geslaagde Grand Départ plaats. De statistieken van dit feestelijke weekend laten in een oogopslag zien dat de Domstad tevreden terug kan kijken op het hosten van dit evenement.
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Nóg meer bezoekers en grote cateringopdracht
De ploegenpresentatie trok – ondanks een regenbui die de concerten tijdelijk stillegde – 12.000 bezoekers. De 1e etappe van de Tour de France werd een rit Jaarbeurs-Jaarbeurs. In totaal kwamen er op deze eerste zaterdag van juli 500.000 bezoekers naar Utrecht: met maar liefst 350.000 toeschouwers langs het parcours. Over het hele weekend bezochten bijna 1 miljoen bezoekers de Grand Départ. Een ongekend hoog aantal, dat zelfs boven verwachting van de organisatie lag. 360FOODEVENTS kreeg de mooie opdracht om alle genodigden te cateren tijdens de Grand Départ. Algemeen directeur Erik van Noort: ‘Uiteindelijk hadden wij tijdens de tourstart de verantwoording voor alle VIP-venues, waar 6.415 gasten genoten van een prachtig wielerfeest en voortdurend werden voorzien van culinaire gerechten en koele consumpties. Vanaf de aankomst van de gasten, rond 11.00 uur, tot aan hun vertrek, rond 18.00 uur, zijn duizenden gerechten, hapjes en een enorme hoeveelheid drankjes geserveerd, terwijl in de brandende zon 220 renners hun rondjes reden door Utrecht.’
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Catering eerste weekend: de cijfers van 360FOODEVENTS
» Ruim 7.500 kg eten op locatie, conform alle hygiëne regels
» 9 volle vrachtwagens materiaal zoals glaswerk, porselein, bestek en keuken materialen
» 1 vrachtwagen met dranken
» 20.000 inloop gerechten
» 12.000 liter water
» 9.000 liter bier
» 6 pallets wijn
» 200 meter buffet
» 150 meter bar
» 650 medewerkers
» En: een uitdaging van moeder natuur: 36°C!
[afbeelding niet meer beschikbaar]
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Grand Départ: de cijfers
» 198 renners, verdeeld over 22 teams
» Eerste etappe: 13,8 kilometer
» Winnaar eerste etappe: Rohan Dennis, die gemiddeld 55,45 kilometer per uur reed (een record).
» Reclamecaravaan: 154 wagens, van waaruit 14 miljoen (!!) goodies werden uitgedeeld.
Aanpassingen aan de stad
Speciaal voor de Grand Départ werden er 28.0000 extra fietsparkeerplekken gerealiseerd in Utrecht. Ook waren er 4 transferia voor bezoekers met de auto. Er werd wegens het warme weer dit weekend 15 miljoen liter water extra naar de stad gepompt.
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Algemene cijfers van de Ronde van Frankrijk:
In totaal werken er 4.500 medewerkers mee aan de Ronde van Frankrijk. Om alles veilig te laten verlopen zijn er ook nog eens 14.000 gendarmes en 9.000 politieagenten opgetrommeld.
» 5 verpleegsters
» 6 Franse televisieprogramma’s over de Tour
» 8 etappes volledig live (1, 2, 3, 9, 12, 19, 20, 21)
» 10 gespecialiseerde dokters
» 15 juryleden
» 35 minuten dat de karavaan de toeschouwers vermaakt
» 40 verschillende nationaliteiten onder de toeschouwers
» 58 radiostations
» 100 leden van de ASO, de organisatie van de Tour
» 154 auto’s in de karavaan
» 190 landen hebben de uitzendrechten
» 373 kranten, persorganisaties en internetsites
» 600 mensen die meewerken in de karavaan
» 637 mediaorganisaties die het peloton achterna reizen
» 2.000 journalisten die verslag doen van de Tour
Soort etappes
» 9 vlakke ritten, waarvan 1 met kasseien
» 3 heuveletappes
» 7 bergritten met vijf aankomsten bergop
» 1 individuele tijdrit
» 1 ploegentijdrit
» 2 rustdagen (in Gap en Pau)
Kortste etappe
De 1e etappe – een tijdrit – is met 13,7 kilometer de kortste. Ook de 9e etappe – een ploegentijdrit – is met 28 kilometer erg kort. De kortste rit in lijn is de 21e en laatste etappe. Die telt slechts 107 kilometer.
Langste etappe
De 4e etappe is met 223,5 kilometer de langste, en deze bevat ook nog zeven kasseistroken.
Hoogste punt
De top van de Col d’Allos, gelegen op 2.250 meter, is het dak van de 102e Tour de France.
Aantal landen
De Tour de France deed de volgende landen aan: Nederland, België, Frankrijk. De eerste twee etappes werden in zijn geheel in Nederland verreden, de derde in België. De start van de vierde etappe was in België en halverwege staken de renners de grens over naar Frankrijk. De rest van de Tour werd daar vervolgd.
De Tourkoorts
De Tourkoorts is gaan zakken, we kunnen er weer 11 maanden tegenaan om ons vervolgens weer in de editie van 2016 te storten. Voor degenen die toch nog even terug willen naar daar waar het allemaal begon… bekijk hier de aftermovie van de Grand Départ, gemaakt door 360FOODEVENTS.
Meer foto’s kun je hier bekijken.
Bronnen:
» nos.nl/tour
» tourdefranceutrecht.com
» 360foodevents.nl
» touretappe.nl
» Foto’s: Jaarbeurs