Faber Audiovisuals investeert miljoenen in nieuwbouwFaber Audiovisuals investeert miljoenen in nieuwbouw
Back Back Nieuws

Faber Audiovisuals investeert miljoenen in nieuwbouw

17 december 2019

Nog voor het einde van dit jaar hoopt Faber Audiovisuals zesduizend vierkante meter aan nieuwbouw bedrijfsruimten in gebruik te kunnen nemen. Hiermee wordt de huidige accommodatie in het Friese Sint Annaparochie bijna twee keer zo groot.

Onstuimige groei

In de nieuwbouw komt, behalve de nodige extra opslag- en onderhoudsruimte voor het explosief groeiende assortiment videoschermen, ledpanelen en licht en geluidsapparatuur, een volledig geëquipeerd opleidingscentrum. Ook alle kantoorfuncties verkassen naar de nieuwbouw. Hiermee wordt definitief afscheid genomen van de plek waar Cees Faber senior zo’n 30 jaar geleden zijn onderneming begon. Inmiddels maakt Faber Audiovisuals onderdeel uit van het Amerikaanse NEP Worldwide Network. Bij het bedrijf werken ruim 200 mensen.

Ruimtegebrek

Het ging in de voorbije jaren snel met de groei van het van oorsprong regionaal actieve verhuurbedrijf aan de Hemmemaweg. Eerst verscheen naast het woonhuis van de Fabers een laagbouw kantoorpand, vervolgens kwam er op het achterterrein een loods met werkruimten, die nog niet eens zo heel lang geleden alweer fors moest worden vergroot. ‘Zo raakten alle functies en mensen onder drie daken verspreid, vertelt directeur Cees Jan Faber. ‘Onze in- en uitgaande materialenstroom liep wegens ruimtegebrek de laatste tijd voor een deel zelfs via het warehouse. En al bood dat dan voor even soelaas, ideaal is anders. Het kon en moest een stuk efficiënter.’

Efficiency

Vooral voor de afdelingen Warehouse en Logistiek wordt er nu één nieuw gebouw neergezet, waarin overigens ook alle andere afdelingen samen worden gebracht. Voor die twee kernfuncties zorgt het in elk geval voor een aanzienlijk efficiënter gebruik van de eigen vrachtwagens, omdat nu onnodige verplaatsingen op het bedrijventerrein tot het verleden gaan behoren. ‘In de nieuwbouw komen zes loading docks en ook dat zal de processen van laden en lossen aanzienlijk verbeteren. De routing van alle in – en uitgaande materialen en de handling die hiermee gemoeid is, wordt in de nieuwe situatie veel minder tijdrovend. Dit leidt uiteraard ook tot flinke besparingen op de kosten.’ Wat betreft de infrastructuur in de directe omgeving van de nieuwbouw zijn geen aanvullende werkzaamheden of investeringen nodig. De hoofdingang naar de bedrijfsgebouwen is in het verleden al verplaatst aan de achterkant van de huidige locatie; precies daar wordt nu de nieuwbouw gerealiseerd.

Academy

In hetzelfde nieuwe pand wordt naast de kantoren, ook een nieuwe Faber Academy ingericht. ‘Op dit moment richten we de Academy nog in de zogenaamde Demo-ruimte in. Op zichzelf een prima oplossing, maar het betekent wel dat we best vaak te maken hebben met verplaatsingen en op- en weer afbouw van materiaal. Immers, verschillende afdelingen maken regelmatig van die Demo-ruimte gebruik.’ Het nieuwe opleidingscentrum wordt volledig uitgerust met alle benodigde materialen, die bij workshops en trainingen op alle niveaus flexibel inzetbaar zijn. De Faber Academy beperkt zich na de oplevering van de nieuwbouw niet alleen tot organisatie van de populaire Faber University dagen voor opdrachtgevers en relaties. Faber Audiovisuals ontwikkelde in samenspraak met ROC Friese Poort een uniek verkort traject dat studenten in twee jaar opleidt voor de functie van Podium- en Evenemententechnicus. Het betreft een Mbo-niveau 4 opleiding.

Praktijk

Een belangrijk argument om actief te participeren in de opzet en ontwikkeling van deze vakopleiding is de verwachte toename van de behoefte aan geschoold personeel. ‘Tot nu toe lukt het nog steeds om vacatures die we in ons bedrijf hadden, in te vullen met geschikte mensen’, vertelt Minke Jager, manager Education & Personal Development bij Faber Audiovisuals. ‘Maar het is allerminst zeker dat het aanbod op termijn voldoende zal blijven. Wij hebben er als bedrijf natuurlijk groot belang bij dat we ook in de toekomst over voldoende gekwalificeerde medewerkers beschikken.’ Sinds september van dit jaar volgen de eerste 20 studenten de opleiding. Ze stappen in voor een traject van twee jaar, waarbij het tweede jaar vrijwel volledig uit werken en leren in de dagelijkse praktijk bestaat. ‘Het spreekt voor zich dat studenten die deze opleiding met goed gevolg afronden en daarbij een goede indruk hebben achtergelaten, een meer dan goede kans maken op een vaste baan bij ons bedrijf.’

Door > Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!