Events kunnen weer LIVE!Events kunnen weer LIVE!
Back Back Nieuws

Events kunnen weer LIVE!

16 februari 2022

‘Gelukkig komen we nu in een andere fase. Het land gaat weer open!’, dat was de optimistische boodschap waarmee minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid het land én de evenementenbranche gisteravond een enorme positieve boost gaf! In drie stappen zal Nederland weer terug naar normaal gaan. Vanaf 15 februari zijn alle soorten zakelijke evenementen toegestaan. Voor indoor festivals en nachthoreca gelden nog uitzonderingen.

De grootste problemen lijken nu echt achter ons te liggen. Hoewel er nog veel besmettingen zijn, stijgen de ziekenhuisopnames niet mee. ‘Dankzij de vaccins, boosters en opgebouwde immuniteit na een besmetting zijn we beter tegen corona beschermd, zei Kuipers tijdens de perconferentie. ‘Bovendien is omikron minder ziekmakend.’

Waakzaam zijn, geen lockdownsmeer

Om ons voor te bereiden op een eventuele nieuwe variant, moeten we waakzaam zijn, vooral internationaal. Als het virus toch weer oplaait, dan zijn maatregelen onvermijdelijk. Kuipers zet dan alleen in op het zoveel mogelijk openhouden van de samenleving en het klein houden van het aantal besmettingen. Alleen hard ingrijpen zoals de afgelopen twee jaar is gebeurd, wil Kuipers uit alle macht voorkomen. ‘We willen zoveel mogelijk van lockdownachtige maatregelen wegblijven. Dat hebben we twee jaar lang gedaan en we weten wat de impact is’, zei Kuipers.

Stappenplan

Vanaf vrijdag 18 februari mogen alle locaties weer open tot 01:00. Tot 25 februari blijft het coronatoegangsbewijs (3G) nog gelden waar dat nu ook zo is, zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand is niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht.

Vanaf 25 februari gelden de normale openingstijden en is het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn niet meer nodig. Dat geldt ook voor de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Ook nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen gaan weer onbeperkt open. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen nog wel een negatieve testuitslag laten zien.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!