[afbeelding niet meer beschikbaar]
Wave Citygames is een bedrijf dat dergelijke bedrijfsuitjes ontwikkelt en uitvoert. In 25 steden, in binnen- en buitenland. Om z’n klanten en prospects z’n interactieve en communicatieve uitjes te laten ervaren, organiseert Toon Verbraak van Wave Citygames inspiratiemiddagen. Deze week mochten wederverkopers, corporate opdrachtgevers en andere belangstellenden in het Bourgondische ‘s-Hertogenbosch de Citygame ‘De Erfenis’ beleven.
Halverwege de middag druppelen een stuk of twintig mensen het Golden Tulip Hotel aan de markt in ‘s-Hertogenbosch binnen. Niemand kent elkaar, maar als we drie en een half uur later afscheid van elkaar nemen, staan we op het punt een reünie te plannen. Dat is dus het effect van een gezamenlijke actieve en vrolijke ervaring.
Eerst krijgen we informatie, onder het genot van een echte Bossche bol. Op een beeldscherm kijken we naar een journaal uitzending, waarin het overlijden van een vastgoed magnaat wordt bekendgemaakt. De man laat z’n nazaten een erfenis van 750 miljoen euro achter. Maar wie krijgt de erfenis? De poen gaat naar het team erfgenamen dat deze middag zoveel mogelijk geld kan uitgeven. Niet echt geld, maar virtuele bedragen, die afgeboekt worden door opdrachten uit te voeren.
Monkey proof
We gaan in kleine groepjes op pad, voor een wandeling door de stad. Gewapend met een geplastificeerde plattegrond van de Bossche binnenstad en een smartphone, die is toegerust met GPS en diverse apps. Mijn eerste gedachte is ‘als die apparatuur maar niet te ingewikkeld wordt’. Maar de smartphone blijkt leuk speelgoed en vooral monkey proof. Nog voor we de hoek om zijn krijgen we via het apparaat een kennisvraag over de stad en een foto opdracht. Het mooie is dat je meteen in het spel zit. We hebben nog geen drie stappen gezet of we bedenken al een list om de rivaliserende groepen in een valstrik te lokken. Op de drempel van het hotel laten we via GPS denkbeeldige portemonnees vallen. Zodra iemand van de andere groep op de portemonnee trapt, stijgt hun banksaldo, terwijl het doel juist is om zo veel mogelijk geld uit te geven. Om niet in de valkuil te trappen die we zelf aangelegd hebben, zullen we later die middag het hotel via de achterzijde betreden. Het blijkt een ijzersterke list: alle andere groepen trappen later die dag in onze valkuil.
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Foto opdrachten en creatief teamwork
Even later lopen we langs de gevangenis en krijgen we via de smartphone de opdracht uit te beelden dat we ontsnapte gevangenen zijn. Zonder me te bedenken klim ik in een getraliede vensterbank en neem de houding aan alsof ik naar beneden wil springen. Terwijl er een foto gemaakt wordt, zie ik in gedachten de portiers binnen naar een scherm kijken. Ze zullen zich wel afvragen of ze mijn antecedenten moeten natrekken of toch maar gewoon de stichting Correlatie zullen bellen.
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Hoe mooier en creatiever de foto, hoe beter dat is voor ons banksaldo. Via de smartphone krijgen we voortdurend updates van ons saldo en dat van de rivaliserende groepjes. Daardoor kunnen we onze strategie bijstellen. Regelmatig dagen we via de smartphone andere groepen uit voor een kennistest, een computerspelletje of een andere uitdaging. Winnen of verliezen heeft meteen gevolgen voor het banksaldo.
Granaat ontploffing
Om niet in de valkuilen van de andere groepen te lopen, blijven we bij hen uit de buurt. We kiezen een andere route. Onderweg krijgen we de vreemdste opdrachten: zo moeten we een drenkeling uit de Dieze trekken en een living statue uitbeelden. Hilariteit alom, zeker als blijkt dat we voor deze moeilijke opdrachten dankzij vindingrijkheid telkens de maximale score behalen. Toch liggen we in de tussenstand achter. We gaan ongemerkt steeds harder lopen, om binnen de tijd zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren. We krijgen het spel ook beter in de vingers. Zodra de lichtjes op de smartphone beginnen te knipperen als teken dat er weer een foto opdracht of een vraag zit aan te komen, hebben sommigen op hun eigen telefoon Wikipedia of google al paraat. Gelukkig zijn lang niet alle vragen ‘googlebaar’. We lopen steeds meer in op de andere groepen, want die beginnen in de valkuilen te lopen die wij gegraven hebben. Plotseling krijgen we in de verte een andere groep in het vizier. We zoeken dekking. Eentje rent met de smartphone vooruit en legt op de hoek van de straat een virtuele portemonnee neer. Dat heeft het effect van een granaat waar de pin is uitgetrokken: zeven seconden later meldt de smartphone een ‘plof’, ten teken dat de andere groep in de valkuil is gelopen.
[afbeelding niet meer beschikbaar]
[afbeelding niet meer beschikbaar]
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Zo verstrijkt de tijd in ijltempo. Als het spel er op zit, hebben we een heerlijke middag gehad, waarin we veel hebben gelachen. Na afloop, tijdens de borrel, heerst er een uitgelaten sfeer. Toon Verbraak laat ons op een scherm zien welke route de groepen hebben afgelegd en hoe iedereen het er onderweg vanaf heeft gebracht. Ook heeft hij meteen alle vrolijke en hilarische foto’s digitaal beschikbaar.
Citygames over de grenzen
Wave Citygames heeft een stuk of tien verschillende citygames. De games zijn allemaal interactief en stimuleren samenwerking binnen een team. ‘De citygames zijn een middel voor een leuke middag,’ vertelt Toon Verbraak. ‘Prachtig om elke keer weer te merken dat mensen die elkaar niet kennen binnen enkele uren heel plezierig met elkaar omgaan.’ Wave Citygames is actief in steden in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Engeland. De citygames zijn te personaliseren aan bedrijf, groep of individuele deelnemers. Voor de prijs (zo rond de € 30,-per persoon) hoef je het niet te laten. De komende weken heeft Wave Citygames inspiratiedagen in Rotterdam, Amersfoort en Roosendaal.
Fotografie: Wim Verhoef