Evenementenlocatie Het Koelhuis uit de steigersEvenementenlocatie Het Koelhuis uit de steigers
Back Back Nieuws

Evenementen locatie Het Koelhuis uit de steigers

18 augustus 2017

In Zutphen, pal naast de nieuwe jachthaven, staat een indrukwekkend gebouw. Het is het voormalige koelhuis van Coöperatie De Landbouw. Inmiddels is het grote industriële pand uit 1920 omgetoverd tot de levendige evenementenlocatie Het Koelhuis met muziek, voorstellingen, hoge lichte zalen en een café. De fraai gerestaureerde gevel doemt op als je station Zutphen aan de achterzijde uitloopt en dan linksaf langs de parkeergarage loopt. Het gebouw is toonaangevend voor de hippe pakhuisbuurt 'de Noorderhaven' in Zutphen.

De Noorderhaven is een voormalig industriegebied op een steenworp van de historische binnenstad van Zutphen. Het gebied transformeert snel naar een nieuwe hippe woonwijk. Samen met het Pakhuis en de Broodfabriek geeft Het Koelhuis identiteit, karakter en samenhang aan deze wijk. Evenementenlocatie Het Koelhuis ligt pal aan de haven waar de wijk naar vernoemd is.

Vol karakter

Vijf jaar geleden kochten eigenaren Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen Het Koelhuis. Het had maar liefst 7 jaar leeggestaan. Mieke van Tilburg: 'Het gebouw was van binnen donker en gesloten. Wij wilden dit stoere gebouw open en toegankelijk maken. Letterlijk, door op veel plekken glas te zetten. Figuurlijk, door het een plek te maken waar heel veel mensen zich thuis voelen.' Mieke en Bert ontwikkelden Het Koelhuis stap voor stap. Alle keuzes werden zorgvuldig overwogen om vooral het bijzondere karakter te behouden. De enorme houten isolatiedeuren, bijzondere glazen bouwstenen 'brique Falconnier' en de voor die tijd moderne constructie geven het gebouw z'n robuuste karakter. Maandenlang werd de gevel onder handen genomen door vakmensen. Nu zijn de steigers weg en komt het markant geprofileerde metselwerk uit de tijd van de Amsterdamse School fraai tot zijn recht.

Perfecte plek voor congressen, zakelijke en privé evenementen

Het Koelhuis werd in de afgelopen vijf jaar een bruisende plek voor congressen, zakelijke en privé evenementen. Het jonge enthousiaste Koelhuis team verzorgt de vele bijeenkomsten in het gebouw en overigens ook elders in Nederland. De locatie is perfect: pal achter het station, op 5 minuten lopen van het historisch hart van Zutphen, naast een jachthaven, aan de IJssel en tegenover een parkeergarage. Er zijn zes zalen waar 20 tot 250 man kunnen verblijven. De zalen zijn hoog, baden in het daglicht en zijn flexibel in te richten. Ze hebben elk een bijzonder element: een houtkachel, zicht op de IJssel, op de jachthaven of prachtige oude weegschalen.

Culturele en maatschappelijke programmering

Maar Het Koelhuis brengt in de avonden en weekenden vaak extra's: er is een Koelhuis Café, voorstellingen, exposities en alle soorten muziek. De hele zomer exposeerden gerenommeerde kunstenaars en afstudeerders van de AKI. Van 18 t/m 20 augustus is het Slotfestival met stadsstrand, artist talks, open ateliers, workshops, kampvuur en muziek. Eind augustus zijn de nachtsuites van het Internationaal Cellofestival en in september start het nieuwe seizoen met de Zondagse Middagen. Zo staat 17 september Wilfried de Jong met BRUUT! op de planken.

Van opslag van zomerboter naar bruisende ontmoetingsplek

In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis om er de zomerboter van de aangesloten fabriek te bewaren. Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis even verderop, werd het pand aan de Coenensparkstraat in 2005 gesloten. Nu, 12 jaar later, is het oude koelhuis warm en levendig. Geen opslag meer. Wel een bruisende ontmoetingsplek voor levensgenieters uit Zutphen en ver daarbuiten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!