Back Back Locaties

Even van de wereld in een kleine wereld vol aandacht

31 mei 2016

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten

Een locatiereport start bij het inlezen, onder meer op de eigen website van de locatie. In dit geval een landgoed gelegen, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, die met gepaste trots op de homepage meldt dat zij de Nationale MeetingAward 2015 gewonnen heeft. ‘Een absolute bevestiging dat het unieke en wereldse gedachtengoed dat wij dagelijks vertalen naar beleving gewaardeerd wordt door onze gasten.’ Een veelbelovende belofte wordt hier gemaakt en dat willen wij dan ook graag zelf ervaren, proeven en voelen bij Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten.

De eerste indruk
Ik stap – eigenwijs als ik ben – via de achteringang naar binnen. Eerst kom ik langs wat groepjes mensen die in de zon staan of zitten te brainstormen, er zijn hangmatten tussen de bomen geknoopt en uitnodigende grote zitzakken liggen in het gras te wachten op gasten die na een inhoudelijk congres even willen opladen. Het terras is mooi verzorgd en de meubels zien er vrij nieuw uit. Tussen de tafels door loop ik naar binnen en ik wandel langs ProefLokaal De Wereld, een kleurrijk restaurant. De ruimtes die ik onderweg zie zijn allemaal even aantrekkelijk, toch ga ik rechtstreeks op de balie af om mij even aan te melden voor het gesprek met Lars Beckers. Ja, ik sprint nog even naar buiten via de hoofdingang, zodat ik ook het exterieur van het voormalige Missiehuis St. Jan op mijn netvlies heb. Wat een terrein en wat een erfgoed… Mijn bezoek wordt gemeld en ondertussen neem ik plaats in de lounge. Een lichte ruimte met veel direct daglicht van bovenaf, en met verschillende zitjes; aan een hoge tafel, op een pastelkleurige bank, zachte lage comfortabele stoelen, of liever een poef? Er is voor ieder wat wils, en dat geldt evengoed voor de vele boeken die speels in de de boekenkast zijn geplaatst. Een huiselijke sfeer, versterkt door een koffie- en theecounter waar alle (hotel)gasten de hele dag door hun warme drank kunnen maken. ‘Welkom in Kontakt der Kontinenten,’ zegt Lars, terwijl ik net een tweet online zet over mijn eerste indruk van het conferentiehotel.

 

Binnen en buiten: een zee aan ruimte
De enthousiaste Commercieel Manager leidt mij direct door één van de twee gebouwen: het voormalige Missiehuis St. Jan. Samen met het andere gebouw op dit erfgoed, het voormalige Klooster Cenakel, beschikt Kontakt der Kontinenten over maar liefst 131 hotelkamers, 25 vergaderruimtes en 3 congreszalen. In het Missiehuis bevinden zich ook het restaurant ProefLokaal De Wereld, de bar en de receptie. Dan hebben we het alleen nog maar over ‘binnen’ gehad! Buiten beschikt Kontakt der Kontinenten over een groot bosrijk terrein van 15 hectare, met een grasveld van 2 hectare voor teamactiviteiten. ‘We zijn hier een zeer geschikte locatie voor en zien dat vooral bij twee- en driedaagse bijeenkomsten teambuildingsessies worden gevraagd. Een populaire activiteit van dit moment is het paarden- en schapendrijven,’ zegt Lars terwijl we met een cappuccino plaatsnemen op het zonnige terras.

Even terug in de tijd
Het wordt mij al snel duidelijk dat het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten een ontmoetingsplek is. Hier was en is iedereen welkom, ongeacht afkomst, denkwijze of religie. Dit zit diepgeworteld in de geschiedenis en de filosofie; in 1961 ontstond Kontakt der Kontinenten uit een initiatief van missiepaters, vanaf 1924 al in het toenmalige Missiehuis Sint Jan een klein seminarie hadden: een internaat met gymnasiumopleiding als begin van de priesteropleiding voor jongens. Door het teruglopende aantal leerlingen werd het seminarie gesloten en begon men met het geven van meerdaagse cursussen en trainingen aan missionarissen en jongeren. In de loop der jaren is het gebouw steeds aangepast aan de eisen van de tijd. Van slaapzalen en vierpersoonskamers met douches en toiletten op de gang heeft het zich ontwikkeld tot het moderne conferentiehotel van nu. In het jaar 2000 is het naastgelegen Klooster Cenakel gekocht en ingericht als onderdeel van het complex. ‘In 1961 wilden de missiepaters een plek om hun expertise over wereldse vraagstukken voor iedereen beschikbaar te maken. Om in dialoog te kunnen met geïnteresseerden. In die tijd was dat redelijk modern en er wordt gezegd dat de paters ook vooruitstrevend – ofwel een tikkeltje eigenwijs – waren en daarom Kontakt bewust met een K schreven,’ zo legt Lars uit. Om direct het bruggetje te maken naar hier en nu, haalt Lars de wereldse gastvrijheid nogmaals aan: ‘Alles draait om contact en iedereen is welkom.’

Werelds
‘In onze inrichting en uitstraling proberen we dan ook eigentijds modern te zijn zonder onze afkomst te verloochenen. Vandaar dat de vleugels van Kontakt der Kontinenten zijn vernoemd naar de continenten waar de missionarissen van weleer actief waren, en zijn aangekleed met foto’s van mensen uit die gebieden.’ Er worden wereldse gerechten geserveerd in ProefLokaal De Wereld, er is een samenwerking met FairWater en zelfs de teambuildingactiviteiten kunnen een link hebben naar ‘wereldspelen’ zoals een piramidespel met bamboestokken. Ja, de naam van de locatie is met recht al in 1961 zeer goed gekozen: hier wordt contact gemaakt in een wereld in het klein.

 

Zoveel kleuren, zoveel opdrachtgevers
Die wereld is heel divers, zo valt mij op als we op het terras om ons heen kijken. Een groepje mensen van Opleidingsinstituut TA Academie zit verderop aan een picknicktafel te vergaderen, terwijl achter ons een aantal bankmedewerkers bezig is met een workshop en er voor de kapel vier heftrucks staan ten behoeve van een evenement van Toyota. ‘Dat is absoluut het mooie aan onze locatie,’ meent Lars: ‘Tot op de dag van vandaag komen de bedrijven en organisaties van vroeger – toen we nog een trainings- en een vormingscentrum waren of toen klaslokalen en slaapkamers beschikbaar werden gesteld voor bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk. Nu zien we dat zij prima hun bijeenkomst kunnen houden naast een congres van Intergamma of een symposium van ProRail. Daarnaast zijn we een zeer geschikte locatie in de associatiemarkt en werken we ook nauw samen met onder andere Erasmus Universiteit en VU Amsterdam.’

Aantrekkelijk totaalconcept
Net zoals religieuzen destijds waarde hechtten aan actie én rust, hard werken én bezinning, verbondenheid én afzondering, staat Kontakt der Kontinenten ook voor een plek waar mensen zowel flink kunnen doorwerken als kunnen ontspannen en ontmoeten. Uit het rapport van de Nationale MeetingAward kwam vooral naar voren dat dit totaalconcept de opdrachtgevers erg aanspreekt. ‘De unieke beleving van wereldse gastvrijheid, weg zijn van je werkomgeving, de rust van het bos, de vriendelijkheid van ons personeel… We zijn er trots op dat dit zo goed gewaardeerd wordt. Want uiteindelijk doen we in de hotellerie en locatiemarkt allemaal hetzelfde. We zijn een conservatieve beroepsgroep: we hebben allemaal zalen, internet, een goede kop koffie, een lekker bed! Dan moet je dus uitblinken in andere zaken en zo dicht mogelijk bij jezelf blijven.’

Kom maar met uw mening…
Om scherp te blijven op alle details werkt Kontakt der Kontinenten met Olery en MeetingReview, zodat gasten hun review kunnen geven. ‘Er staan iPads verspreid door het pand en dat maakt het voor gasten extra laagdrempelig om direct hun mening te geven, bijvoorbeeld bij de koffiecorner. Onze iPhones krijgen bij een review die afwijkt van het gemiddelde (hoge of lage beoordeling, red.) direct een melding zodat we gelijk in contact kunnen komen met de desbetreffende klant om in gesprek te gaan.’ Met dit soort innovaties laat Kontakt der Kontinenten goed zien dat het inspeelt op de huidige behoeften. Dat is volgens Lars ook mogelijk omdat beslissingen snel genomen kunnen worden en er ruimte is om zaken uit te proberen, onder meer omdat alles eigendom is.

Zalen
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit twee gebouwen: het voormalige Missiehuis St. Jan en het voormalige Klooster Cenakel.
Missiehuis St. Jan heeft zestien vergaderzalen en twee grote conferentiezalen, waarvan er één de kapel was.
In Klooster Cenakel zijn acht vergaderzalen en de voormalige kapel die geschikt is voor conferenties en – zeker in combinatie met de Wintertuin – voor evenementen.
De receptie, de hotelbar en het restaurant bevinden zich in Missiehuis St. Jan. In ProefLokaal De Wereld worden ontbijt, lunch en diner geserveerd. Een aperitief of borrel wordt verzorgd in de bar van ProefLokaal De Wereld.

Teambuilding activiteiten
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten beschikt over alle facetten voor het stimuleren van teambuilding, zowel 
op het buitenterrein als binnen, maar 
ook om vergaderbreaks en activiteiten ter ontspanning of voor de gezelligheid te faciliteren. Hiervoor werkt de locatie samen met drie aanbieders. Laat je inspireren op deze sites: www.kontaktderkontinenten.nl/wereldspelen en www.buitenbusiness.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!