Energie besparen tijdens evenementen? 6 tipsEnergie besparen tijdens evenementen? 6 tips
Back Back Nieuws

Energie besparen tijdens evenementen? 6 tips

13 juni 2019

Er komt een hoop kijken bij het organiseren van een evenement, want je moet met van alles rekening houden. Het licht moet goed zijn, het geluid moet goed zijn, qua veiligheid moet alles al helemaal volledig in orde zijn, er moeten voorzieningen getroffen worden... Een aspect wat daarbij makkelijk over het hoofd gezien kan worden, is duurzaamheid. Daar kun je rekening mee houden wat betreft het niet gebruiken van plastic bekertjes of flesjes, maar ook op het gebied van energie kan het een en ander gedaan worden om je evenement duurzamer te maken. Helaas werkt het niet zoals thuis, waar energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste energie al tot een besparing kan leiden. In deze blog krijg je 6 tips voor het besparen van energie tijdens evenementen.

Let op het type verlichting

Verlichting is bij veel evenementen één van de zaken die geregeld moet worden. De gloeilamp is daarbij nog veel in gebruik, wat natuurlijk ook komt omdat veel leveranciers van licht voor evenementen materialen gebruiken waar ze een aantal jaar geleden in geïnvesteerd hebben, toen de Ledlamp nog niet zo ver ontwikkeld was. Inmiddels is Ledverlichting een serieuze speler geworden ter vervanging van ouderwetse, niet-energiezuinige lichtoplossingen. LED produceert veel licht, maar gebruik aanzienlijk minder energie. Daarbij gaat Ledverlichting ook langer mee.

Vermijd de inzet van elektrische warmtebronnen

Als er iets niet energiezuinig is, dan is het wel een terrasverwarmer. Natuurlijk wil je de omstandigheden behaaglijk maken voor je publiek, maar met een elektrische verwarmer ben je vooral bezig met het verspillen van energie, omdat de meeste warmte simpelweg vervliegt. Warme dranken aanbieden kan de kou ook verlichten, evenals vuurkorven. Let bij dat laatste natuurlijk goed op de veiligheid en of de weersomstandigheden het toelaten. Bij harde wind is het namelijk geen veilige optie.

Zet zonnepanelen in

Evenementen vinden doorgaans plaats in grote, open ruimtes. Daar is vaak best ruimte om verplaatsbare zonnepanelen te gebruiken. Zo kun je tijdens je evenement stroom opwekken die je dan meteen zelf gebruikt. Hoe zonniger de dag, hoe minder je kwijt bent aan de inkoop van stroom.

Nieuwe apparaten

Er komt heel wat aan elektrische apparatuur kijken bij het organiseren van een evenement. Ook zulk soort apparatuur ontwikkelt zich mee met de tijd. Dat betekent dus dat nieuwere modellen al een stuk energiezuiniger zijn dat exemplaren die al een aantal jaar meegaan. Investeren in nieuwe, energiezuinigere apparatuur is dus ook een manier om te besparen op energie.

Lokaal inkopen

Als we de definitie wat oprekken, dan moeten we concluderen dat er ook in de bevoorrading van het evenement energie verbruikt wordt. Ook daar kan op bespaard worden. Dat doe je door bijvoorbeeld lokaal in te kopen. Als jouw leveranciers maar een klein stuk hoeven te rijden op jouw evenement te bevoorraden, verbruiken ze minder brandstof en stoten ze minder CO2 uit ten behoeve van jouw evenement.

Goed gebruik van energie in de gaten houden

Wanneer je je energiezuinige apparaten geïnstalleerd hebt, je Ledverlichting aangesloten hebt en ervoor hebt gezorgd dat je qua energielevering deels zelf voor de productie zorgt, is het natuurlijk zaak om zo min mogelijk energie te verbruiken waar dat niet nodig is. Zet lampen dus alleen aan wanneer dat nodig is. Maak bijvoorbeeld gebruik sensoren, zodat het licht alleen aan gaat als er iemand in de buurt is. Geluidsapparatuur kan mogelijk ook uit wanneer er even geen gebruik van gemaakt wordt.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!