Einde aan de harde lockdown!?Einde aan de harde lockdown!?
Back Back Nieuws

Einde aan de harde lockdown!?

26 januari 2022

Per 26 januari komt er een einde aan de harde lockdown. Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen weer open tot 22:00. Voor evenementen geldt: evenementen met vaste zitplaats en doorstroomevenementen (zoals beurzen) zijn toegestaan tussen 05:00 en 22:00. Er geldt een maximum aan het aantal bezoekers en bezoekers moeten een 3G coronapas kunnen laten zien. Blijdschap en teleurstelling wisselen elkaar af. De Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform noemden de versoepelingen gister in een persbericht een schijnheropening.

De belangrijkste regels:

  • Het is verplicht om 1,5 meter afstand te houden.
  • Een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs is verplicht vanaf 13 jaar.
  • Een vaste zitplaats is verplicht.
  • Een mondkapje is binnen verplicht, behalve zittend.
  • Op een evenement binnen met vaste zitplaatsen zijn maximaal 1250 bezoekers toegestaan.
  • Bij een doorstroomlocatie binnen geldt een bezoekerscapaciteit van 1 persoon per 5 m2 met per zaal een maximum van 1250 bezoekers.
  • Buiten geldt: maximaal 1 persoon per 5m2.

Evenementen die niet zijn toegestaan

  • Evenementen zonder vaste zitplaats zijn niet toegestaan, zoals festivals. 
  • Meerdaagse evenementen met overnachting zijn niet toegestaan, ook niet met een coronatoegangsbewijs.

Schijnheropening

De Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform noemden de versoepelingen gister in een persbericht een schijnheropeningJolanda Jansen namens de Alliantie van Evenementenbouwers: 'Wij schieten hier echt niets mee op. Deze versoepelingen zijn misschien bedoeld als een eerste stap in de goede richting, maar het is een veel te kleine, onwerkbare en daarmee nietszeggende stap. De opeenstapeling van beperkte openingstijden, de beperkte capaciteit op 1250 bezoekers, vaste zitplaatsen, 1,5 meter en een CTB maakt het onmogelijk iets te organiseren. Het is een farce.’ De Alliantie stoort zich ook aan het gebrek aan onderbouwing door OMT en kabinet, en het verschuiven van de doelen. Doel van de coronamaatregelen was altijd het beschermen van kwetsbaren en het voorkomen van druk op de zorg. Maar nu die doelen zijn gehaald, worden er plots weer nieuwe doelen gesteld. Dat is slecht voor de geloofwaardigheid en het draagvlak.

Volledig open

Riemer Rijpkema vult namens het EventPlatform aan: ‘Ons doel is duidelijk: wij moeten en kunnen weer volledig open. We begrijpen echt wel dat we misschien niet in een stap naar 100% open kunnen gaan, maar we moeten wel binnen een paar weken naar die 100% toewerken. En dat kan ook. De branche zet de stip voor volledige opening dus begin maart. Er is geen legitieme reden om niet te zorgen dat we daar op tijd komen. We blijven benadrukken dat we met voorbereidingstijden te maken hebben, het kan niet zo zijn dat we weer een aantal weken moeten wachten op duidelijkheid in beleid. Dit is geen beleid dat laat zien rekening te houden met de benodigde continuïteit van de evenementenbranche.’

Langetermijnbeleid

Jansen en Rijpkema zijn van mening dat als de branche weer volledig open is, deze ook volledig open moet blijven. Het lange termijn beleid moet daarop gericht zijn: terug naar pre-Corona. ‘We kunnen, zolang dat nodig is, met een CTB en goede controles een veilige omgeving creëren. Maar volledig open blijven moet het uitgangspunt zijn. Wij kunnen niet nog een jaar jojoën, dan gaat de branche onherstelbare schade lijden, dan gaat er heel veel kapot.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!