Duurzaam Park & Bike project tijdens Grand Prix groot succesDuurzaam Park & Bike project tijdens Grand Prix groot succes
Back Back Nieuws

Duurzaam Park & Bike project tijdens Grand Prix groot succes

13 september 2021

Maandenlang werd er gevreesd voor een verkeerschaos in de omgeving Zandvoort en Haarlem tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. Echter, het tegendeel bleek waar. Tijdens het raceweekend was het qua auto’s rustiger in Haarlem dan op een gemiddelde strand dag. Geen files, opstoppingen en/of wildparkerende auto’s, maar vooral heel veel fietsen. Met 10 Park & Bike locaties in de buitenring van het gebied, voorzien van (elektrische) huurfietsen, heeft MOBIAN zo’n 8% van de bezoekersstroom van en naar het circuit zien gaan. MOBIAN verzorgde tevens het reserveringssysteem voor de fietsenstallingen nabij het circuit.

Park & Bike

MOBIAN heeft 10 Park & Bike locaties gecreëerd waar bezoekers hun parkeerplaats en huurfiets voorafgaand aan het evenement konden reserveren. Met enkele duizenden parkeerplaatsen en 13 vrachtwagens vol met (elektrische) huurfietsen faciliteerde MOBIAN in samenwerking met fietsverhuur Van Der Linde Texel en Fietscentrum zo’n 8% van de bezoekers om naar het circuit te reizen. 'Door met meerdere locaties spreiding te creëren, en vooraf te laten reserveren en betalen, konden we dit Park & Bike concept succesvol maken', aldus Laurens Bushoff, die namens MOBIAN dit project heeft geïnitieerd, begeleid en uitgevoerd. Bijna alle Park & Bike locaties waren nagenoeg uitverkocht en alles verliep op rolletjes. De overstap van de auto naar de fiets bleek een korte feestelijke pitstop in de race naar het circuit.

Lokale ondernemers profiteren mee

Om duizenden auto’s in een dichtbevolkt gebied te kunnen parkeren, heeft MOBIAN onder andere parkeerterreinen gehuurd van lokale bedrijven. Op deze manier was MOBIAN in staat om parkeerruimte te vinden in een dichtbevolkt gebied waarbij ook de lokale ondernemers konden profiteren middels huurinkomsten. Deze huurinkomsten komen in sommige gevallen ook terecht bij een goed doel.

Duurzaam naar de Formule 1

MOBIAN heeft berekend dat met de Park & Bike locaties op afstand en het fietsgebruik voor 'the last miles', door de bezoekers zo’n 43.000 auto kilometers zijn bespaard. Dat komt neer op grofweg 4300 ton CO2 besparing. Daar komt bovenop dat mensen geen onnodige zoek kilometers hebben gemaakt naar een parkeerplek omdat ze precies wisten waar ze naar toe gingn. MOBIAN is trots om op deze manier te hebben kunnen bijdragen aan een duurzaam karakter van het evenement.

Corona impact en hoe verder

Het Park & Bike project van startup MOBIAN is mede een gevolg van de pivot die het bedrijf heeft moeten maken door de impact van Corona op hun bedrijf. Vóór Corona kwam 100% van de omzet van MOBIAN uit de hoek van luchthaven parkeren. 'Het MOBIAN team heeft ondanks een moeilijke tijd enorm veel veerkracht getoond met onder andere de realisatie van de Mobihubs in Amsterdam en dit Formule 1 project. MOBIAN heeft hiermee nieuwe omzetstromen aangeboord en wij zijn voornemens om dit specialisme van Park & Bike verder uit te breiden met meerdere evenementen en naar 50+ mobiliteits hubs verdeeld over verschillende steden. Daarvoor zullen we met het bedrijf de komende tijd op zoek gaan naar groeikapitaal. Maar nu is het vooral ook nog even nagenieten van een uniek en zeer geslaagd evenement', aldus Sven Snel, oprichter van MOBIAN.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!