Drie afvallers in de race voor 1 miljoen euroDrie afvallers in de race voor 1 miljoen euro
Back Back Nieuws

Drie afvallers in de race voor 1 miljoen euro

30 mei 2022

Na een wat aarzelende start past het nieuwe format van de Young Business Award (YBA) de jury steeds meer als een strak en fraai kostuum. En daardoor komen de deelnemers ook beter tot hun recht, al mocht in de derde aflevering geen van de drie deelnemers door naar de eindstrijd.

Dat betekent dus geen kans op 1 miljoen aan investeringen – de hoofdprijs van de YBA– voor Yobbers, Dyme en Dwarfs, terwijl het toch drie veelbelovende scale-ups zijn. Vooral Yobbers (de Friezen regelen baantjes in het buitenland) en Dwarfs (koopt e-commercebedrijven en smeedt daarvan conglomeraten met immense groeipotentie) hebben grote internationale potentie. Dit soort perspectieven levert in de derde aflevering op RTL-Z en Videoland in elk geval spannende televisie op.

Zware tijd

Yobbers heeft zware tijden achter de rug, want tijdens de coronaperiode viel de groei totaal weg toen de vliegtuigen aan de grond bleven terwijl voor die tijd de omvang jaarlijks verdubbelde. Het belette Yobbers niet om door te investeren en nu het internationale verkeer weer op gang is, stijgt Yobbers met gezwinde spoed naar grote hoogten. 'Ons bedrijf is zo ingericht dat we ook snel kunnen schalen', legt Casper Lemmen van Yobbers uit. Nieuwe landen kunnen binnen twee weken uitgerold worden, maar het grote voordeel van Yobbers is dat de scale-up bemand wordt door mensen die zelf internationale ervaring hebben opgedaan. Lemmen: 'We weten wat het is als je in Lissabon met je koffertje aankomt en je kent er niemand. We snappen wat er gebeurt.' Ook in deze tijden van enorme schaarste aan arbeidskrachten lukt het Yobbers om mensen te vinden. Dat verbaast jurylid Ineke Kooistra (Young Capital). Lemmen kan dat eenvoudig verklaren: 'Onze systemen zijn geautomatiseerd, maar we worden gewaardeerd omdat we altijd persoonlijk klaar staan voor de mensen.' Yobbers heeft over vijf jaar een luchtbrug naar een ander continent en zal tegen die tijd bijvoorbeeld ook Grieken in Dublin plaatsen. Dyme (huishoudboekje, dat naar besparingen zoekt voor de consument en eventueel ook besparende verzekeringen afsluit) heeft ook grote ambities en haalt evenmin de finale.

Bedrijfswaarde van een miljard dollar

Bas Urlings met Dwarfs is hetzelfde lot beschoren, terwijl hij een indrukwekkende pitch plus bijbehorende ambities overlegt. Urlings verwacht namelijk binnen vijf jaar een unicorn-status te kunnen bereiken. Met andere woorden: hij denkt in de voetsporen van de Bookings, Takeaways en Adyens te treden door een bedrijfswaarde van een miljard dollar aan te tikken. Dwarfs doet dat door e-commercebedrijven met potentie op te kopen. 'Al die bedrijven hebben hetzelfde probleem: liquiditeit en cashflow', betoogt Urlings. 'Je hebt nu eenmaal geld en voorraad nodig om je business te laten groeien. Dwarfs verlost de ondernemer van die last en biedt een faire exit aan.' De aangekochte bedrijven worden geconsolideerd onder de Dwarfs-paraplu. Urlings voelt zich een beetje als prins Bernhard, bekent hij, want die haalt ongeveer hetzelfde trucje uit. Het verschil tussen private equity en Dwarfs legt Urlings helder uit: 'Private equity koopt één bedrijf dat het verder alleen moet doen. Wij voegen meerdere bedrijven samen onder één operatie waarbij alle merken groeien.'

Bij immense groei hoort ook groei in personeel. Dat moet een grote uitdaging zijn, informeert jurylid Marleen Evertsz (NXchange). Urlings: 'Maar wij hebben de Navy Seals van de e-commerce onderdak. Er is heel veel talent in huis en dat trekt.' Maar, hoe groots de ambities ook, Dwarfs kan zich niet aansluiten bij de twee al bekende finalisten van Young Business Award, GoSharing (deelmobiliteit) en Amberscript (transcriptie gesproken teksten).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!