Back Back Nieuws

Do's and Dont's van presenteren door de ogen van Avint

01 juni 2016
Bij Avint weten ze dat het moeilijk kan zijn je publiek bij een presentatie te houden. Uiteraard zijn er tips & tricks om je aandacht van het publiek te winnen. Hieronder noemen we er een aantal.

Don’t!
Begin je presentatie nooit met: ‘Hallo, ik ben ….’
Je verwacht het niet. Het is immers belangrijk dat je jezelf voorstelt, maar een eerste indruk geef je maar één keer. Start je presentatie met een opvallende quote, vraag of originele afbeelding. Dit verrast het publiek. Je hebt hun aandacht meteen te pakken en uiteindelijk wordt je presentatie beter onthouden.

Sta nooit stil tijdens je presentatie
Een presentatie geef je niet alleen met je mond, maar met je hele lichaam. Maak daar dan gebruik van. Ondersteun je woorden met gebaren en maak oogcontact om iedereen erin te betrekken. Blijf wel stabiel staan. Ga niet de hele tijd heen en weer lopen. Zo is het niet alleen leuk om te horen, maar ook leuk om te zien.

Leer de presentatie niet uit je hoofd
Ga een presentatie niet letterlijk uit je hoofd leren. Dit komt onnatuurlijk over op het publiek. Een goede voorbereiding is belangrijk, maar het moet niet ongewoon lijken. Een professionele oplossing is het gebruik van memoblaadjes. Zet hier geen uitgeschreven zinnen op, maar steekwoorden. Zo voorkom je dat je gaat voorlezen.

Ga niet voor het publiek staan voordat de presentatie begint
Als er bij binnenkomst al iemand klaar staat om te presenteren kan er een spanning ontstaan. Blijf voor aanvang van je presentatie aan de zijkant staan, heet gasten welkom of maak een klein praatje. Wanneer iedereen zit loop je naar de presentatieplek. Zo is er een duidelijke opkomst en ziet het publiek dat de presentatie begint.

Do’s! 
Zorg voor een goede voorbereiding
Hoe logisch het ook is, het kan niet genoeg benadrukt worden. Iemand zonder goede voorbereiding is onzeker en niets is zo vervelend als een twijfelaar zien presenteren. Ken je verhaal en laat zien dat jij er alles vanaf weet.

Gebruik beelden ter ondersteuning
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een cliché, maar het klopt wel. Laat niet te veel tekst zien, maar zorg voor enkele duidelijke afbeeldingen. Je publiek vindt dit fijner om te zien en kan de informatie zo makkelijker verwerken.

Zorg voor interactie
Een presentatie is geen monoloog, maar een dialoog. Vraag daarom het publiek naar hun mening en leg stellingen voor. Laat een discussie ontstaan zodat je publiek een bijdrage kan leveren. Daarvoor is het gebruik van een interactief stemsysteem, bijvoorbeeld Avint, zeer geschikt. Met een stemsysteem kan je onder andere vragen stellen, stellingen voorleggen en om reacties uit het publiek vragen. Dit is makkelijk te implementeren door middel van je eigen smartphone.

Gebruik je hulpmiddelen op de juiste manier
Hulpmiddelen kunnen waardevol zijn, maar laat ze geen afbreuk doen aan je presentatie. Ga een PowerPoint niet volzetten met tekst en laat geen filmpje van tien minuten in een presentatie van een kwartier zien. Zorg voor een juiste mix, bijvoorbeeld een paar afbeeldingen met PowerPoint en Avint, of een Prezi in combinatie met een flipchart. Zorg ervoor dat het overzichtelijk blijft en niet te druk wordt.

Deze presentatietips zullen je presentatie optimaliseren. Experimenteer met deze tips en vind de mix die jou het beste past. Een goed voorbereide presentatie met interactie die met zekerheid wordt gegeven is de beste manier om een boodschap en verhaal over te brengen naar het publiek. Zoek naar de optimale combinatie van houding, hulpmiddelen en inhoud en word een professional in presenteren.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!