Dineren onder de sterrenhemel in Het ScheepvaartmuseumDineren onder de sterrenhemel in Het Scheepvaartmuseum
Back Back Nieuws

Dineren onder de sterrenhemel in Het Scheepvaartmuseum

05 december 2017

Tijdens het Amsterdam Light Festival opent Het Scheepvaartmuseum van 21 tot en met 24 december 2017 in de avonduren haar deuren. Onder de sterrenhemel op het Open Pleyn van het museum bevindt zich een 4-daags pop-up restaurant. Er is ook een bijzonder avondprogramma: bezoekers kunnen mee met een speciale lichtrondleiding of kunnen de net geopende virtual reality tijdreis Dare to Discover op het VOC-schip 'Amsterdam' beleven. Daarnaast is het museum gratis toegankelijk. Op het naast gelegen Marineterrein bevindt zich de land expositie van het Amsterdam Light Festival met verschillende lichtobjecten. Om op te warmen tussen de verschillende activiteiten verzorgt Het Scheepvaartmuseum koek en zopie. 

Pop-up restaurant 'Onder de Sterrenhemel'

Bezoekers kunnen van 21 t/m 24 december 2017 op basis van een reservering aanschuiven aan lange tafels op het magische binnenplein. Verlicht door de bijna 1.000 lampjes in de glazen overkapping van het Open Pleyn, kunnen bezoekers genieten van een speciaal menu van chef-kok Ralph Dalhaus. Er is een keuze uit twee arrangementen

Gratis avondopenstelling

Het museum is van 21 t/m 24 december van 18.00 tot 22.00 uur gratis toegankelijk (alleen de Westvleugel is dan gesloten). Tijdens de avondopenstelling kunnen bezoekers mee met een lichtrondleiding waarin een enthousiaste museumgids bezoekers in 30 minuten meeneemt naar verschillende tentoonstellingen. Zo zijn er verhalen over 'natuurlijk licht' op zee en het effect van licht en donker in de zeeschilderkunst en navigatie. Aanmelden kan op de avond zelf, de kosten bedragen € 2,50 p.p. Tijdens de avondopenstellingen zijn er live jazz-optredens door kleine ensembles van studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

Avondviewing Dare to Discover| A VR Journey

Bezoekers aan de avondopenstelling kunnen ook een bezoek brengen aan de net gelanceerde Virtual Reality tijdreis Dare to Discover. De VR, te zien aan boord van het VOC-schip 'Amsterdam', voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw. Tijdens de reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hij hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven. Aanmelden kan op de avond zelf, de kosten bedragen € 2,50 p.p.

Lichtkunstwerk Homeward Bound van Victor Engbers

Het lichtkunstwerk Homeward Bound, dat te zien is op het VOC-schip 'Amsterdam' van Het Scheepvaartmuseum, is ontworpen door Victor Engbers. De installatie Homeward Bound is geïnspireerd op een bijzonder natuurverschijnsel: Sint-Elmusvuur. Dit fenomeen is vernoemd naar de Erasmus van Formiae, de patroonheilige van zeelieden, en wordt vooral 's nachts tijdens een storm of onweersbui waargenomen. Het verschijnsel deed zich vaak voor op puntige objecten zoals scheepsmasten. Mede daarom vormt (de replica van) het 18e -eeuwse VOC-schip 'De Amsterdam' de perfecte plek om de versie van Engbers Sint-Elmusvuur te laten zien.

Amsterdam Light Festival op het Marineterrein

Dit jaar vindt voor de eerste keer de land expositie van het Amsterdam Light Festival plaats op het Marineterrein. Van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018 wordt deze unieke historische plek verlicht door verschillende lichtobjecten. De expositie is gratis toegankelijk en de kunstwerken zijn dagelijks van 17 tot 22 uur verlicht. De kunstwerken en het bijzondere gebied kunnen op eigen gelegenheid worden verkend of met een gids via het Amsterdam Light Festival. Voor meer informatie zie www.amsterdamlightfestival.com.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!