DGTL testlab voor duurzame en inclusieve oplossingen DGTL testlab voor duurzame en inclusieve oplossingen
Back Back Nieuws

DGTL testlab voor duurzame en inclusieve oplossingen

27 maart 2024

DGTL, de Revolution Foundation, Innofest en Oerol bundelen hun krachten en helpen vier impactmakers met het uitvoeren van een testcase tijdens DGTL Amsterdam. Ze selecteerden vier baanbrekende initiatieven die de festival- en creatieve sector duurzamer en socialer maken. Vroegtijdig testen op een festival helpt de impactmakers om hun idee te verbeteren en hun impact te vergroten.

Even bijkomen van alle festivalprikkels

Lukt het om in een stiltecabine tot rust te komen te midden van de festivalchaos? Dat is wat Ruben Bruggeling van Soulmate gaat onderzoeken tijdens DGTL. ‘We hopen dat veel bezoekers kunnen genieten van een rustmoment in onze Cavus-cabine. Inclusief zijn betekent voor ons dat elke festivalbezoeker de mogelijkheid krijgt om te ontprikkelen’, zegt Ruben.

Urine verzamelen voor landbouwgrondstof

Het genderneutrale urinoir van Semilla Sanitation verzamelt urine op DGTL, die ze later omzetten naar landbouwgrondstof en plantenvoeding. ‘We willen weten of bezoekers het urinoir gaan gebruiken, of het comfortabel voor hen is en wat de reden is om naar het uniseks toilet te gaan in plaats van naar de Dixi’, zegt Peter Scheer, oprichter van Semilla Sanitation.

Een robot die blikjes verzamelt

In de strijd tegen de 150 miljoen blikjes die jaarlijks op straat belanden, heeft TechTics de TinTrooper ontwikkeld. Deze robot benadert mensen en verzamelt blikjes. Zo moedigen ze consumenten aan om blikjes te recyclen en creëren ze bewustwording rondom het aanpakken van zwerfafval. ‘Het eerste prototype heeft ruimte voor honderd blikjes. Uiteindelijk willen we een versie maken die tot vijfhonderd blikjes kan opslaan’, vertelt TechTics.

Een veilige festivalervaring voor iedereen

DGTL wil een veilige en plezierige festivalervaring bieden voor iedereen en een positief voorbeeld zijn voor de evenementenindustrie. Daarom organiseert MusicMoves een programma in het Living Lab dat zich richt op de queer-gemeenschap. Samen met bezoekers verkent MusicMoves oplossingen en ideeën om festivals inclusiever te maken. Denk aan een pubquiz, een dansworkshop, meditaties, documentaires, spoken word, etc.

Over Groen & Inclusief Voorwaarts

DGTL, de Revolution Foundation, Oerol en Innofest helpen 7 bedrijven, sociale projecten en studenten uit heel Nederland met het opzetten van een testcase op DGTL en Oerol. Ze testen met innovaties, initiatieven en kunstprojecten die de festival- en creatieve sector duurzamer, inclusiever en diverser maken. Door in een zo realistisch mogelijke setting te testen, halen ze cruciale feedback op om hun ideeën verder te ontwikkelen. Hier meer informatie. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!